nieuws

Menno Luiten (MUNT): ‘Banken: stop met hypotheekadvies’

Financiële planning

Menno Luiten (MUNT): ‘Banken: stop met hypotheekadvies’

Menno Luiten, hoofd distributie bij MUNT, heeft in een opiniestuk in het FD banken het dringende advies gegeven om te stoppen met hypotheekadvies. Vanwege het gebrek aan onafhankelijkheid hoort het advies thuis bij de echte zelfstandig advies, vindt Luiten.

Advies van banken valt volgens Luiten gewoon onder de noemer ‘sales’. “Laat banken stoppen met het geven van advies en zich richten op het fabriceren van hypotheekproducten”, zegt hij. “Eigenlijk heeft het provisieverbod voor de banken niets veranderd. Een adviseur van de bank kan de consument nog steeds niet het beste advies geven, want hij is gebonden aan de producten van zijn werkgever. Een hypotheekproduct van een concurrent kan heel goed betere voorwaarden hebben, maar dat kan de adviseur niet zeggen.”

Luiten heeft dan ook zijn vraagtekens bij de advieskosten die banken vragen. “In geen enkele andere bedrijfstak worden salesinspanningen door de klant betaald. Er zijn twee mogelijke oplossingen. Banken stoppen met het geven van hypotheekadvies, of ze gaan ook hypotheekproducten van concurrenten aanbieden. In de eerste optie zouden banken zich moeten beperken tot het maken van hypotheekproducten en het advies daarover moeten overlaten aan het onafhankelijke intermediair. Ik zie dit niet snel gebeuren.”

Banken die ook producten van concurrenten gaan adviseren vindt Luiten een reëlere optie. “SNS Bank doet het al en ik zou niet weten waarom andere banken het ook niet zouden kunnen doen. Als je zegt de klant centraal te stellen, kun je niet anders. Dan wil je het beste product voor je klant, ongeacht van welke aanbieder het komt.”

Reageer op dit artikel