nieuws

‘Vrouwen veel slechter op de hoogte van status hypotheek’

Financiële planning

‘Vrouwen veel slechter op de hoogte van status hypotheek’

Vrouwen zijn veel minder dan mannen op de hoogte van de status van hun hypotheek. Zo’n 1 op de 10 mensen heeft geen idee hoe de hypotheek ervoor staat en dat gaat drie keer zo vaak om vrouwen als om mannen, blijkt uit onderzoek onder 1.080 hypotheekbezitters van MUNT Hypotheken.

Naast vrouwen zijn ook jongeren, tussen de 18 en 35 jaar, minder goed op de hoogte dan oudere mensen. “Terwijl het afsluiten van een hypotheek een serieuze zaak is, zeker als je dit samen met je partner doet”, verbaast Menno Luiten van MUNT zich over de onwetendheid. Over de al dan niet verplichte verzekeringen bestaat nog meer onduidelijkheid, blijkt uit het onderzoek. Luiten: “Nederland is traditiegetrouw een land waarin veel oververzekerd wordt, maar bij een hypotheek is dit echt maatwerk. Mensen weten niet wat ze zelf afgesloten hebben.”

Ruim 21% van de hypotheekbezitters denkt bijvoorbeeld onterecht dat het verplicht is om een AOV af te sluiten. Voor een werkloosheidsverzekering is dit 15%. Ook over de overlijdensrisicoverzekering bestaat onduidelijkheid: bijna de helft denkt dat dit niet verplicht is. Luiten: “Bij verschillende hypotheekaanbieders is dit wel verplicht, en ook bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie is het vaak een vereiste. Maar het is niet gek dat de consument door het brede aanbod door de bomen het bos niet meer ziet.”

Reageer op dit artikel