nieuws

DNB pleit ook in bankenvisie voor lagere hypotheek

Financiële planning

De Nederlandsche Bank (DNB) is van mening dat er in de bankensector meer concurrentie moet komen van bijvoorbeeld buitenlandse toetreders en innovatieve partijen. Een lager leenplafond voor huizenkopers zou de Nederlandse bankenmarkt aantrekkelijker maken voor buitenlandse concurrenten. De toezichthouder blijft dan ook pleiten voor het voortzetten van de geleidelijke afbouw van de loan-to-value (ltv) limiet.

Dat staat te lezen in de deze week uitgebrachte ‘Visie op de structuur van de Nederlandse bankensector‘. DNB constateert dat een belangrijk kenmerk van de Nederlandse bankensector de grote omvang is. “De sectoromvang is sinds het begin van de financiële crisis afgenomen, maar blijft zowel historisch als internationaal gezien groot in verhouding tot de economie. Dit komt deels door de verhoogde risicobereidheid in de jaren voor de crisis, die gepaard ging met een sterke groei van de bancaire kredietverlening. Hierbij hebben fiscale factoren en impliciete staatsgaranties voor systeembanken een belangrijke rol gespeeld. Het is van belang om deze verstoringen verder af te bouwen, bijvoorbeeld door het verder versoberen van de hypotheekrenteaftrek, het voortzetten van de geleidelijke afbouw van de loan-to-value limiet voor hypotheken en het vergroten van de afwikkelbaarheid van systeembanken in crisistijd.”

Toetreders
De Nederlandse bankensector is een van de meest geconcentreerde in Europa. Het onverhoopte faillissement van banken met een groot marktaandeel kan de stabiliteit van de bancaire dienstverlening bedreigen, terwijl een hoge marktconcentratie evenmin bevorderlijk is voor de concurrentie. Kleine banken en innovatieve toetreders staan in de concurrentie met grootbanken op achterstand. Ze hebben een beperkte schaalomvang en profiteren niet van de impliciete overheidsgaranties waarop systeembanken kunnen terugvallen. DNB is voorstander van een lagere marktconcentratie ten gunste van kleinere partijen en nieuwe toetreders. Om deze doelstelling op natuurlijke wijze te bereiken dient de concurrentie te worden vergroot. Dit kan volgens DNB worden bereikt door het bevorderen van markttoetreding, onder andere door (technologisch) innovatieve partijen, het terugdringen van staatsgaranties voor grote banken en het (naast het bestaande productaanbod) invoeren van standaardproducten, die voor klanten eenvoudiger op prijs vergelijkbaar zijn.

 

 

Reageer op dit artikel