nieuws

SEH verwacht geen capaciteitsproblemen PEplus-examens

Financiële planning

SEH verwacht geen capaciteitsproblemen PEplus-examens

Uit onderzoek van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) onder 5.000 erkende hypotheekadviseurs blijkt dat veel adviseurs ondanks de vele geluiden van protest in de markt en de mogelijkheid van verruiming van de Wft- PE-periode, op tijd zijn begonnen met het behalen van de benodigde PEplus-examens. SEH verwacht dan ook geen capaciteitsproblemen bij de exameninstituten aan het einde van het jaar.

Al 59% van de Erkend Hypotheekadviseurs hebben hun PEplus-examen Hypothecair krediet afgerond en 19% heeft het examen ingeschreven. 21% van de 1564 respondenten gaf aan dat ze voornemens waren op korte termijn hun examen in te plannen. Ondanks dat het PEplus-examen door 95% van de deelnemers als (redelijk) moeilijk werd ervaren, heeft 64% de toets in één keer behaald. 26% had er twee pogingen voor nodig. Slechts 10% heeft 3 of meer keer het examen af moeten leggen. Opvallend was dat bijna 60% van de kandidaten een examentraining heeft gevolgd.

Vervallen
De deelnemende adviseurs waren verdeeld over zelfstandig/onafhankelijk adviseurs (57%) en banken/verzekeraars (37%). Ruim 90% van de ondervraagde Erkend Hypotheekadviseurs blijkt vast te houden aan de eerder behaalde diploma’s en is niet voornemens om ‘oude’ Wft diploma’s te laten vervallen. Van de bijna 10% van de ondervraagden die wél aangaven Wft-diploma’s te laten vervallen (149 adviseurs), kiest de meerderheid ervoor niet meer te focussen op Wft Pensioen (62,4%) en Wft Schadeverzekeringen (45,6%) omdat er minder vraag is naar deze producten/diensten binnen hun adviespraktijk.

 

 

 

Reageer op dit artikel