nieuws

Rabobank: Woningmarkt groeit komende jaren verder

Financiële planning

Rabobank: Woningmarkt groeit komende jaren verder

De groei van de Nederlandse koopwoningmarkt zet na een beter dan verwacht eerste kwartaal van het jaar door in de komende twee jaren. De prijzen en het aantal verkochte woningen zullen stijgen, schrijft de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Toch is er wel een spelbreker die de groei beperkt, schrijft de Rabobank. De nieuwe kredietnormen beperken de groei van de woningmarkt. Maar desalniettemin staan de seizoen volgens de bank op groen. Het aantal verkochte woningen zal in 2015 uitkomen op 160.000 tot 180.000, tegenover 153.000 verkochte in het afgelopen jaar. Voor 2016 verwacht de Rabobank tussen de 165.000 en 185.000 verkochte woningen. Ook de huizenprijzen gaan groeien. De gemiddelde huizenprijsindex neemt naar verwachting toe met 1,5% tot 3,5% na een stijging van 0,9% in 2014. Voor 2016 verwacht de Rabobank dat de markt minder ruim is geworden en de prijzen dus verder zullen toenemen: de schatting is een gemiddelde stijging van 2% tot 4%.

Zoals wel vaker zijn het de grote steden die een sterkere groei kennen. Maar alle provincies profiteren ook van het herstel op de woningmarkt. Dit komt doordat de hypotheekrente geen regionale verschillen kent, de inkomensontwikkeling sterk samenhangt met de landelijke trend en het vertrouwen ook breed wordt gedragen in Nederland.

Rabobanks woningeconoom Pieter van Dalen licht de cijfers toe: “Het gaat aanmerkelijk beter met de Nederlandse economie, die dit jaar sterk begon. Voor de woningmarkt is het goed dat de werkgelegenheid aantrekt en het besteedbare inkomen verder stijgt. Ook de lage hypotheekrente en het hogere consumentenvertrouwen zijn redenen waarom we een verdere groei verwachten.” Toch zijn er volgens Van Dalen ook factoren die grote groei van de Nederlandse koopwoningmarkt in de weg staan. “Stimuleringsmaatregelen zoals de schenkingsvrijstelling zijn beperkt en huishoudens kunnen ten opzichte van hun inkomen minder lenen dan voorheen. Maar deze negatieve factoren zijn minder sterk dan de positieve factoren, waardoor we al met al een gematigde verdere groei van de woningmarkt verwachten voor dit en komend jaar.”

Reageer op dit artikel