nieuws

Rabobank ziet steeds meer huizen boven wateroppervlak

Financiële planning

Rabobank ziet steeds meer huizen boven wateroppervlak

Volgens schattingen van de Rabobank zijn vorig jaar zo’n 165.000 huizen weer boven water gekomen: de woningwaarde is weer hoger dan de hypotheek op die woningen. Het aantal huizenbezitters dat met de huidige geschatte woningprijs de hypotheek niet zou kunnen aflossen, is daarmee onder het miljoen gekomen. Oorzaken daarvoor zijn de aantrekkende markt en een groot aantal extra aflossingen.

Woningmarkteconoom Pieter van Dalen zegt dat er vorig jaar ongeveer 1,1 miljoen huizen onder water stonden. “Momenteel hebben ongeveer 900.000 huishoudens een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning: een daling van ongeveer 15% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit is te verklaren door stijging van de huizenprijzen en door een recordaantal extra aflossingen op hypotheken, bij de Rabobank alleen al € 4 mld vorig jaar.”
Bovendien gingen de huizenprijzen voor het eerst sinds 2008 omhoog (met 0,9%). Tussen 2008 en 2013 is de gemiddelde koopsom van een woning met € 40.000 gedaald. “Met een gemiddelde huizenprijsstijging van 2% en de huidige aflossingstrend van woningbezitters duurt het, volgens de econoom van de Rabobank, naar verwachting tot 2019 voordat er weer evenveel huishoudens onder water staan als voor de crisis (ongeveer 450.000). Als deze trend doorzet, heeft in 2025 nog maar 3% van de huishoudens een woning met onderwaarde.”

Snel boven water
In totaal heeft 25% van de huishoudens te maken met onderwaarde, voor een totaal bedrag van € 45 mld. Bij 5% is de onderwaarde tussen de € 10.000 en € 20.000. “Deze groep van 175.000 huishoudens komt dus bij een relatief kleine huizenprijsstijging weer boven water.” De overwaarde op eigen woningen is overigens vele malen groter: driekwart van de huishoudens houdt geld over bij verkoop van de woning. “Deze overwaarde bedraagt naar schatting € 620 mld.”

Reageer op dit artikel