nieuws

Plan voor Nationale Hypotheek Instelling loopt vertraging op

Financiële planning

Plan voor Nationale Hypotheek Instelling loopt vertraging op

Het plan voor een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) is nog geen stap vooruit gekomen, omdat de Europese Commissie dwars ligt. Den Haag kan Brussel niet overtuigen dat er geen sprake is van indirecte staatssteun. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen donderdag gezegd tijdens een spreekbeurt in Amsterdam en het FD meldt dat vandaag.

De Brusselse twijfels betekenen uitstel of mogelijk zelfs afstel van het plan voor een instelling die enerzijds moet zorgen voor lagere hypotheektarieven in gewone jaren en anderzijds financieringsproblemen in crisisjaren moet voorkomen, zo meldt het FD.

“Ik wacht nog steeds op groen licht van de Europese Commissie”, zei Blok voor een gehoor van bankiers en beleggers die het jaarlijkse Securitisation Event bijwoonden.

“Ik wil het nog steeds erg graag, maar de Commissie is beducht voor mogelijke staatssteun.” Uit de woorden van Blok valt op te maken dat de bezwaren van Brussel sterk zijn. Er wordt al sinds de zomer over onderhandeld.

In het plan kunnen banken en andere geldgevers hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) financieren via de nieuwe instelling. Die instelling haalt geld op door obligaties met staatsgarantie uit te geven.

Dat is erg goedkoop en daarom is de verwachting dat de hypotheekrente fors wordt gedrukt; twee jaar geleden ging men uit van een korting met een half procentpunt.

Reageer op dit artikel