nieuws

Odin: Goede beurs betekent ook meer kosten voor woekerpolis

Financiële planning

Dat het op de beurzen steeds beter gaat, betekent niet dat consumenten met een beleggingsverzekering beter af zijn. Stichting Odin vestigt in de week van het Tweede Kamer-overleg over woekerpolissen de aandacht op het feit dat een hoger rendement in een woekerpolis ook hogere kosten met zich meebrengt.

Odin: Goede beurs betekent ook meer kosten voor woekerpolis

Volgens Odin-voorzitter Jeffrey Leichel zou de stijgende beurs er zelfs voor zorgen dat huiseigenaren in totaal miljarden euro’s mislopen. Daarbij gaat Leichel uit van een berekening met tien goede beursjaren. Die zouden een woekerpolis in de hypotheek tot € 15.000 minder kunnen opleveren dan een moderner beleggingsproduct met lagere kosten. “Als in zo’n periode dan ook nog één of twee slechte beursjaren zitten, en dat is onvermijdelijk, dan lopen de verschillen nog veel sterker op. Voor alle hypotheekpolissen samen betekent dit zeker € 10 mld minder opbrengst”, stelt Leichel.

Beurswinst-verlies
Leichel introduceert een nieuwe term hiervoor: het zogenaamde beurswinst-verlies. Onacceptabel, vindt stichting Odin, dat daarom al enige tijd pleit voor het volledig uitbannen van woekerpolissen. Het probleem zit volgens Odin vooral in woekerpolissen in hypotheken, die ook de nadrukkelijke aandacht van de AFM hebben. Dat deze polissen meer hinder van een goede beurs ondervinden komt door de relatief hoge inleg en de lange looptijden.

De stichting waarschuwt er ook voor dat de stijgende lijn van de beurzen een keer stopt. En ook dat is geen goed nieuws voor de klanten met een beleggingsverzekering. Leichel: “Zowel minister Jeroen Dijsselbloem als DNB-president Klaas Knot waarschuwen al voorzichtig voor de eerste luchtbellen op de beurs. Een flinke correctie in de komende jaren is onvermijdelijk. Die correcties, zo weten we uit het recente verleden, hebben een enorme impact op juist weer de woekerpolissen. En zo wordt de woekerpolishouder bij een stijgende beurs tekort gedaan en heeft hij bij een dalende beurs dubbel pech.”

Actieplan
Odin vindt het niet voldoende dat de AFM meer mogelijkheden krijgt om verzekeraars die hun klanten niet activeren aan te pakken. In plaats daarvan pleit de stichting voor een algehele ban van de woekerpolis. In de woorden van Leichel: “Gewoon simpelweg vervangen voor iets anders. En stoppen met ingewikkelde discussies over kosten en productdefecten waar een consument niets mee opschiet.” De stichting heeft een Actieplan Woekerpolis opgesteld waarmee zij de politiek en marktorganisaties tot gezamenlijke actie aan wil zetten.

Reageer op dit artikel