nieuws

Niet elke aanbieder zet in op uitzondering provisieverbod

Financiële planning

Niet elke aanbieder zet in op uitzondering provisieverbod

Geldverstrekkers mogen sinds 1 januari 2015 zelfstandige hypotheekadviseurs betalen voor hun advies aan klanten met (voorzienbare) betalingsproblemen dankzij een uitzonderingsmogelijkheid op het provisieverbod. Uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis blijkt dat niet elke aanbieder hier gebruik van maakt. Aanbieders die wel adviseurs inschakelen, hebben de vergoeding veelal gemaximeerd.

Zoals bekend hoeven klanten vanaf 1 januari 2015 geen aparte rekening te betalen voor advies over een oplossing voor (voorzienbare) betalingsachterstanden bij hypotheken. Banken en verzekeraars kunnen dankzij een uitzondering op het provisieverbod, zelfstandig adviseurs inschakelen en betalen om noodzakelijke hulp te bieden. Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis zei eerder dit jaar de indruk te hebben dat er weinig gebruik wordt gemaakt van deze uitzondering. VEH heeft nu ook een lijstje online gezet waaruit blijkt dat tussenpersonen nog niet massaal worden ingeschakeld.

Geen vergoeding
Rabobank bijvoorbeeld betaalt hiervoor geen vergoeding aan vrije tussenpersonen. De bank kiest ervoor om klanten met betalingsproblemen zelf te helpen. Voor dergelijk advies hoeft de klant niet te betalen. Ook ABN Amro gaat vrije tussenpersonen voorlopig niet betalen voor dergelijke adviezen. De bank heeft honderddertig eigen adviseurs opgeleid en vrijgesteld voor financiële coaching. ING heeft volgens de Vereniging Eigen Huis nog geen besluit genomen over een eventuele vergoeding van deze advieskosten. ING doet zelf het nodige aan preventie en oplossing van betalingsproblemen, met eigen gespecialiseerde medewerkers. Ook Aegon en Nationale-Nederlanden hebben over dit onderwerp nog geen besluit genomen.

Maximaal
SNS Bank geeft wel vergoedingen aan zelfstandige adviseur voor adviezen bij betalingsproblemen. De bank vergoedt maximaal zes uur voor het inventariseren en oplossen van de problemen. ASR vergoedt in totaal maximaal vier uur advies, met een maximum uurprijs van € 125. Ook Obvion gaat er van uit dat zo’n advies maximaal vier uur vergt. De maximale vergoeding is normaliter € 350.

Proef
BLG Wonen, Florius en Regiobank zeggen ook advieskosten te vergoeden, maar noemen geen maximaal aantal uren. Florius voert in de eerste helft van dit jaar een proef uit met 25 tussenpersonen.

Reageer op dit artikel