nieuws

Merkies (SP) vindt hersteladvies meer op verkoopkanaal lijken

Financiële planning

Merkies (SP) vindt hersteladvies meer op verkoopkanaal lijken

Woekerpolishouders moeten een beter hersteladvies krijgen, zegt Arnold Merkies, Tweede Kamerlid voor de SP, in gesprek met NU.nl. Hij stelt dat verzekeraars het hersteladvies gebruiken als een extra verkoopkanaal in plaats van de klant genoeg informatie te geven.

Merkies vindt dat het hersteladvies niet aan de eisen voldoet en dat polishouders niet voldoende advies krijgen. “Zo is de adviseur niet onafhankelijk en worden alleen producten aangeprezen die de verzekeraar zelf verkoopt”, zegt Merkies. Het Kamerlid pleit er daarom voor dat verzekerden een kosteloos en onafhankelijk adviesgesprek moeten krijgen. Verzekeraars moeten het gesprek aanbieden, maar laten uitvoeren door iemand die niet een-op-een door de betreffende verzekeraar wordt betaald, bijvoorbeeld door verzekeraars collectief op te laten draaien voor de adviesgesprekken.

Volgens Merkies zien verzekeraars de hersteladviezen eerder als een verkoopkanaal. Hij verwijst erop dat verzekeraars benadrukken dat het goedkoper is om een overlijdensrisicoverzekering bij henzelf over te sluiten, omdat een andere verzekeraar de nieuwe klant eerst moet screenen.

AFM
Dat de AFM onlangs concludeerde dat het steeds beter gaat met het herstellen van woekerpolissen gaat er bij Merkies niet in. “Als 39% van de mensen met een leeglooppolis besluit niets te wijzigen nadat ze door verzekeraars zijn benaderd, zegt dat wel iets over de kwaliteit van de adviezen die ze krijgen”, zegt de SP’er.

Reageer op dit artikel