nieuws

‘Maximale hypotheek moet niet onder woningwaarde’

Financiële planning

‘Maximale hypotheek moet niet onder woningwaarde’

Als na 2018 de maximale zogeheten ‘loan to value’-verhouding (LTV) bij hypotheken onder de 100% komt, worden starters op de woningmarkt hard getroffen. Dat waarschuwt makelaarsvereniging NVM op basis van een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Starters vallen tussen wal en schip, aldus hoogleraar Johan Conijn. Er is geen middensegment in de huursector en ze kunnen geen huis kopen. “Vooral bij starters zal deze restrictie leiden tot welvaartsverlies.”

Over drie jaar gaat de maximale LTV naar 100% van de woningwaarde. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds heeft geadviseerd de maximale hypotheek na dat jaar verder te verlagen. “Dat er een maximering bestaat voor de LTV is logisch om risico’s op verliezen bij wanbetaling te verminderen”, zegt Conijn. “Aan een verdere verlaging tot onder 100% zitten echter wel economische nadelen. De aanbetaling vormt een restrictie binnen het consumptiepatroon die vooral jongere huishoudens treft. De verminderde toegankelijkheid tot krediet leidt, bij gebrek aan alternatieven in de huursector, tot onderconsumptie van woondiensten en daardoor tot welvaartsverlies. Ook mogen grotere prijsfluctuaties worden verwacht. De nadelen van een LTV lager dan 100% kunnen goed weggenomen worden door de NHG.”

Geen alternatief
Volgens Conijn moeten koopstarters bij een LTV van 80% zeker 4 jaar elke euro boven de minimale Nibud-norm sparen om een huis te kunnen kopen. En er is geen alternatieve huisvesting beschikbaar. “De huursector wordt gedomineerd door de gereguleerde corporatiesector. Daarvoor gelden inkomensgrenzen. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is te beperkt om de extra vraag van koopstarters op te vangen. Het valt niet te verwachten dat aan deze beperkingen van de Nederlandse woningmarkt snel een einde komt. Dit maakt een verdere verlaging van de LTV tot onder 100% ongewenst.”

Reageer op dit artikel