nieuws

Jan Kees de Jager over provisieverbod: ‘De timing was goed’

Financiële planning

Jan Kees de Jager over provisieverbod: ‘De timing was goed’

Oud-minister van Financiën en huidig CFO van KPN, Jan Kees de Jager, was gisteren spreker op het Hypotheek event van ING. Ruim 800 hypotheekadviseurs luisterden naar hem en zijn verhalen uit de oude doos over de G20, de ontmoetingen met de machtigen der Aarde én zijn voorliefde voor rally rijden. Er kwam ook een vraag over hoe hij terugkijkt op het provisieverbod.

Eerder die dag had Marieke Blom, van het economisch bureau van ING, al uitgelegd dat er vier monsters op de weg waren gekomen van de hypotheekadviseur. Ze noemde het provisieverbod van Jan Kees de Jager als belangrijkste van die monsters. Daarna kwam de ineenstorting van de huizenmarkt. Blom: “In 2008 waren er 220.000 transacties. In 2013 waren dat er 110.000. De helft. Ongelofelijk.”

Het derde monster is digitalisering. Blom: “Dat is leuk, maar wel een enorme concurrent van de hypotheekadviseur”. En als vierde monster op de weg van de hypotheekadviseur noemt ze de regelgeving. Blom: “De klant mag nu minder en de adviseur moet veel meer.”

Ze constateerde droog dat er acht jaar geleden 25% meer hypotheekadviseurs waren dan nu. En per overgebleven adviseur wordt er nu veel minder omzet gemaakt.

Goed besluit
Monster nummer één Jan Kees de Jager liet in zijn optreden later die middag elke verwijzing naar het provisieverbod achterwege. Pas toen hij na zijn optreden vragen uit de zaal beantwoordde, stelde Jan van Lierop van Figlo dé belangrijke vraag over het provisieverbod. Van Lierop zei dat hij het provisieverbod een goed besluit vindt, maar was de timing nu wel zo goed? Want het viel wel samen met een totale instorting van de financiële markt en daardoor ook een terugval in de hypotheekmarkt. Hoe keek De Jager daarop terug?

De Jager antwoordde: “De overgang naar een model van betaling op basis van adviesuren vond iedereen nodig. We hebben dat indertijd met Adfiz ook uitgebreid besproken. Ik weet dat de adviseurs daarover verdeeld zijn. Maar ik denk dat er nog altijd een meerderheid van de adviseurs achter staat. Geen Noord-Koreaanse meerderheid, maar wel een echte meerderheid. Natuurlijk zijn er adviseurs verdwenen, maar dat heeft ook gezorgd dat de kwaliteit omhoog gegaan is en de gemiddelde adviesprijs omlaag is gegaan.”

Goed idee
En de timing? “We zaten echt in een crisis en vonden dit provisieverbod ook echt een manier om te zorgen voor een beter advies. De brancheorganisaties vonden het ook een goed idee. We hebben het nog een beetje uitgesteld, en iedereen dacht dat het wel zou kunnen. Ik denk achteraf gezien dat op het gebied van het level playing field nog wel wat acties nodig waren geweest. Maar dat heeft iedereen onderschat. Het echt onafhankelijke advies tegenover dat van een bank verdient wel aandacht. Bij zo’n overgang heb je altijd kinderziektes. Maar het principe van het provisieverbod én de timing vind ik nog altijd sterk. Ik durf ook wel echt te zeggen dat het ondernemerschap en het advies van jullie uiteindelijk beter is geworden. Het is goed dat we het hebben gedaan.”

Reageer op dit artikel