nieuws

Hypotheekproductie bijna de helft hoger in maart

Financiële planning

De hypotheekmarkt zit stevig in de lift: het aantal nieuw ingeschreven hypotheken is in maart met 44% gestegen ten opzichte van maart vorig jaar. In het eerste kwartaal is de hypotheekproductie met 31% gegroeid vergeleken met de eerste drie maanden van 2014, zo blijkt uit Kadaster-cijfers.

Hypotheekproductie bijna de helft hoger in maart

In maart is voor € 4,6 (3,2) mld aan woninghypotheken ingeschreven bij het Kadaster; de kwartaalproductie is uitgekomen op € 11,9 (9,1) mld. Het aantal nieuwe hypotheekleningen is vorige maand toegenomen tot 19.396 (15.382): ruim een kwart meer dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden van het jaar zijn 18% meer hypotheken ingeschreven dan in dezelfde periode in 2014.
De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen was in maart 2,7% hoger dan in maart 2014, zo melden het CBS en het Kadaster. “De prijzen zijn nu 12 maanden achter elkaar hoger ten opzichte van een jaar eerder.” De huizenprijzen zijn nu 4% hoger dan op het dieptepunt in juni 2013. Er zijn 34% meer huizen verkocht in maart; hoewel de verkoopprijs stijgt, blijft de vraagprijs nog altijd dalen.

Reageer op dit artikel