nieuws

`Huizen zijn niet langer winstgevende investering´

Financiële planning

De huizenprijzen blijven de komende jaren stijgen en over tien jaar zijn ze waarschijnlijk hoger dan ooit tevoren maar zullen voorlopig geen interessante investering meer zijn. De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 zo’n 2% per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

`Huizen zijn niet langer winstgevende investering´

De gemiddelde stijging van 2% lijkt behoorlijk wat, maar rekening houdende met een normale inflatie van bijna 2% levert het de woningbezitters weinig op. ING raadt huizenzoekers daarom aan om vooral rekening te houden met zaken als woongenot, en hun aanschaf niet te veel als investering te bekijken. “Het wordt geen investering meer die 5 procent rendement per jaar oplevert, zoals dat voor 2008 soms wel het geval was”, zegt ING-econoom Rico Luman. “Nu is de inflatie nog erg laag. Daardoor levert een huis nu wel een beetje rendement op. Maar als de inflatie straks weer op een normaal niveau zit, zijn de huizenprijzen eigenlijk stabiel.”

Vooral de huisprijzen in de randstad zullen de komende jaren het meeste stijgen. De prijzen in Drenthe, Limburg en Zeeland zullen echter het meest achterblijven bij het landelijk gemiddelde. De prijzen aan de randen van het land staan volgens de onderzoekers steeds meer onder druk van vergrijzing. “De huizenprijs stijgt sneller dan het aantal huishoudens in een regio groeit, als de inkomens flink groeien en als de nieuwbouw op hetzelfde moment achterblijft.”, zegt Marieke Blom, ING-econoom. Blom stelt vast dat in vergrijzende gebieden en in regio’s met een laag opleidingsniveau de prijzen zich daarom minder positief ontwikkelen. Ook staat de huizenprijs meer onder druk als er veel dure woningen in een regio staan, want door nieuwe regels is er meer eigen geld nodig en is de renteaftrek voor hoge inkomens lager.

(ANP)

 

Reageer op dit artikel