nieuws

ABN verwacht ramingen woningmarkt omhoog bij te stellen

Financiële planning

Het Economisch Bureau van ABN Amro denkt dat het de voorspellingen voor de woningmarkt die het eind vorig jaar maakte, halverwege 2015 al bij moet gaan stellen. Een positieve ontwikkeling, want de bank denkt dat de woningverkopen en -prijzen nog harder gaan stijgen dan voorspeld.

ABN verwacht ramingen woningmarkt omhoog bij te stellen

Het bureau van ABN Amro ging in december uit van een stabilisatie van het aantal woningverkopen in 2015 en zette voor de woningprijzen in op een stijging van 1%. Maar de kans bestaat dat de bank halverwege dit jaar die ramingen omhoog bij gaat stellen. Philip Bokeloh, econoom bij ABN: “De huizenmarkt is in 2015 sterker uit de startblokken gekomen dan gedacht: er zijn meer transacties dan voorzien en de prijzen stijgen harder dan voorspeld. Maar het is iets te vroeg om onze prognose op basis van cijfers over slechts twee maanden te wijzigen. De kans is echter groot dat we onze prognose over drie maanden wel omhoog bijstellen.”

De vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis wordt aangevoerd als een van de redenen om vooralsnog terughoudend te zijn met het bijstellen van de verwachtingen. Na twee jaar van forse stijging stabiliseert het vertrouwen in de woningmarkt. Toch is de verwachting van het Economisch Bureau dat de ramingen alsnog omhoog gaan omdat de huizenmarkt profiteert van de sterker uitgevallen economische opleving en daalt de rente door toedoen van de ECB, waardoor koopwoningen betaalbaar blijven.

Reageer op dit artikel