nieuws

VEH: ‘Politiek moet maximum zetten op overwinsten’

Financiële planning

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat er een maximum wordt gezet op de overwinsten die banken maken bij het verstrekken van hypotheken. Dat zegt algemeen directeur van VEH, Cindy van de Velde, vanavond in het consumentenprogramma Radar. Volgens VEH betaalt iemand met een hypotheek van € 250.000 elke maand bruto zo’n € 200 te veel aan rente. Dat geldt ook voor een huiseigenaar die een nieuwe rentevaste periode overeenkomt met zijn bank.

VEH: ‘Politiek moet maximum zetten op overwinsten’

Het gangbare tarief bij een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van tien jaar is nu circa 3%. Doordat dit een historisch lage rente is, vallen de overwinsten volgens de VEH niet op. De vereniging zegt dat het tarief 2% zou kunnen zijn, net zoals in de buurlanden het geval is. Uit berekeningen van VEH in afstemming met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het verschil van één procentpunt er voor zorgt dat de Nederlandse banken de afgelopen vijf jaar al ruim € 6 mld extra hebben verdiend aan lopende hypotheken.

Overstappen is onmogelijk
“We hebben nu al vijf jaar te maken met forse overwinsten die banken boeken ten koste van hun hypotheekklanten”, zegt Van de Velde in Radar. “Vooral huiseigenaren die hun rentevaste periode moeten verlengen, hebben geen keus. Overstappen naar een andere bank is vaak onmogelijk door de aangescherpte leennormen of heeft geen zin, omdat de rentetarieven van de Nederlandse banken dicht bij elkaar liggen. Voor een grote groep mensen is verhuizen lastig, omdat veel huizen te weinig opbrengen om de lopende hypotheek mee af te lossen. Deze mensen zitten dus muurvast in hun huis, met onnodig hoge maandlasten. De overheid zou de winstmarges van banken aan banden moeten leggen, maar weigert dat tot nu toe. Bij transporttarieven voor energie bestaat ook een maximumtarief, dus waarom niet bij hypotheken?”, vraagt Van de Velde zich af.

Te weinig concurrentie
Volgens VEH maken de verstoorde concurrentieverhoudingen in de Nederlandse hypotheekmarkt de overwinsten mogelijk. Circa 70% van de Nederlandse hypotheekmarkt is volgens VEH in handen van de grote banken. Nieuwkomers hebben een geringe invloed op de rentestand, omdat zij nog relatief beperkte bedragen in de markt pompen. “Het is goed dat er meer concurrentie komt, maar het effect op de winstmarges is nog niet zichtbaar. De grote Nederlandse banken zijn terughoudend met het vergroten van hun marktaandeel en bieden geen concurrerende rentetarieven aan. In 2014 steeg, volgens cijfers van het Kadaster, de verkoop van nieuwe hypotheken met € 12 mld, maar daarvan kwam slechts een klein deel voor rekening van nieuwkomers. Het is nu echt hoog tijd dat de overheid ingrijpt en de winstmarges begrenst”, aldus Van de Velde.

In juni 2014 constateerde de AFM dat buitenlandse geldverstrekkers toetredingsbarrières ervaren als zij op de Nederlandse hypotheekmarkt actief willen worden. Van de Velde hekelt het gebrek aan actie van de overheid. “We zijn nu bijna een jaar verder en wachten nog steeds op het vervolgonderzoek dat Actal verricht, in opdracht van het ministerie van Financiën. Ook op dit punt missen we daadkracht.”

Reageer op dit artikel