nieuws

Spaarpot nog altijd favoriet voor kinderen

Financiële planning

De spaarpot is voor kinderen nog altijd de favoriete plek voor kinderen om hun geld te bewaren, 76% van hen kiest voor deze optie. Daarnaast heeft 55% van de kinderen een bankrekening en bewaart 35% het geld in een portemonnee. Dat blijkt uit een peiling van Wijzer in Geldzaken onder ruim 500 kinderen uit groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs.

Spaarpot nog altijd favoriet voor kinderen

Zeven van de tien kinderen (71%) vinden dat zij goed met geld om kunnen gaan. De basisschoolleerlingen hebben de laatste jaren meer inzicht gekregen in hoeveel geld zij hebben, 50% weet dit altijd. In 2011 was dat nog 44%. Vier op de vijf kinderen vinden het belangrijk om te sparen voor de toekomst en bijna hetzelfde aantal (77%) denkt dat hun ouders ook tevreden zijn over hoe ze met geld omgaan. Als de kinderen wel uitgeven doen jongens dit vooral aan speelgoed en computerspellen, meisjes kiezen ook voor speelgoed en ‘spullen om zich mooi te maken’.

Ouders hebben een belangrijke rol bij het kinderen leren verstandig om te gaan met geld, stelt Wijzer in Geldzaken. Maar volgens het platform zijn kinderen niet altijd consequent richting hun kinderen. Als kinderen iets echt graag willen hebben, krijgt twee derde van het het vaak toch zonder dat ze daar zelf zakgeld voor bij hoeven te leggen.

Reageer op dit artikel