nieuws

Franken (ex-TAF) komt met verzilverconcept voor oudere huiseigenaren

Financiële planning

Sander Franken, oprichter en oud-eigenaar van TAF, gaat deze week van start met Verzilvermijvast. Dat is een nieuw concept waarbij oudere woningbezitters hun huis kunnen verkopen en terughuren. Daarmee kunnen zij zonder te verhuizen gebruikmaken van een deel van de overwaarde in de woning.

Franken (ex-TAF) komt met verzilverconcept voor oudere huiseigenaren

Met het product springt Franken in op een van de aanbevelingen die de Taskforce Verzilveren twee jaar terug heeft gedaan om het voor ouderen makkelijker te maken hun overwaarde te verzilveren. “De 65-plussers in ons land zijn goed voor € 214 mld aan overwaarde in huizen. De gemiddelde overwaarde is bij die groep € 257.000. Maar veel ouderen hebben weinig vermogen en ze willen bovendien niet graag verhuizen. “Tot nu toe is er – op enkele regionale initiatieven na – voor hen geen oplossing. Wij richten ons op huiseigenaren boven de 65, van wie het huis inmiddels geheel of gedeeltelijk hypotheekvrij is. Wij claimen niet dé oplossing te bieden, maar wel een mogelijke oplossing.”

Verzilveren in twee stappen
Zij kunnen hun huis verkopen aan Verzilvermijvast, dat via enkele investeerders € 150 mln aan kapitaal beschikbaar heeft om woningen aan te kopen. Bij verkoop ontvangt de klant 60% van de vrije verkoopwaarde. Daarvan wordt het resterende hypotheekbedrag afgetrokken. Vervolgens betaalt de klant een maandhuur die wordt bepaald op de verkoopwaarde gedeeld door 225. “De klant gaat dus wel huur betalen, maar bespaart op de OZB, onderhoud en de opstalverzekering. Wij hanteren de norm dat de klant minimaal tweemaal het huurbedrag als netto-inkomen moet hebben.” Wanneer de klant de woning verlaat en de huur dus beëindigt, verkoopt Verzilvermijvast de woning. De klant ontvangt dan nog 50% van de actuele overwaarde. De andere 50% is voor Verzilvermijvast. Volgens Franken hebben ouderen met weinig spaargeld zo de mogelijkheid om een deel van hun vermogen te schenken aan kinderen, om zorg in te kopen of om ruimer te gaan leven.

Intermediair
Voor de distributie gaat Verzilvermijvast samenwerken met het assurantieadviseurs, financieel planners, hypotheekadviseurs en makelaars. “De vergoeding voor hun werk is een afspraak tussen hen en de klant. Het bedrag moet wel in verhouding zijn met de werkzaamheden. Tot 1 januari betaalt Verzilvermijvast de vergoeding die normaal gesproken door de klant wordt betaald. Verzilvermijvast heeft over het initiatief gesproken met de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en ouderenbond Anbo, die hun input hebben geleverd. Die is verwerkt in de propositie. Franken zegt in juni de eerste transacties bij de notaris te willen laten passeren.

Reageer op dit artikel