nieuws

Eindelijk datum in cruciale woekerpoliszaak

Financiële planning

Op 29 april 2015 doet het Europese Hof als hoogste rechter uitspraak in de woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden. Deze datum liet lang op zich wachten. Advocaat-generaal van het Europese Hof, mevrouw Eleanor Sharpston, was juni vorig jaar onverbiddelijk in haar advies. Volgens de Advocaat-generaal handelden verzekeraars onrechtmatig op grond van de Europese regelgeving en hadden zij potentiële klanten van beleggingsverzekeringen precies moeten vertellen welke kosten zouden worden ingehouden.Doorgaans doet het Europees Hof binnen zes maanden na het advies, dat in 80% van de gevallen wordt gevolgd, uitspraak in een zaak.

Eindelijk datum in cruciale woekerpoliszaak

In afwachting van deze einduitspraak zijn alle lopende procedures bij rechtbanken en klachteninstituut Kifid aangehouden. Indien op 29 april dit zwaarwegende advies wordt opgevolgd, dan heeft dat enorme consequenties voor Nationale-Nederlanden en andere verzekeraars die woekerpolissen verkochten.

Ommekeer
Dries Beljon, advocaat van de gedupeerde polishouder: “Als deze redenering standhoudt, betekent dat een totale ommekeer in de woekerpolisaffaire. Het Europese Hof geeft namelijk antwoord op de vraag of de consument voldoende ingelicht is over het gebruik van premie voor andere doeleinden dan beleggen. Indien Nationale-Nederlanden de zaak verliest kan geen enkele verzekeraar zich nog beroepen op een heel strikte interpretatie van de toenmalige wetgeving. Dit leidt er toe dat het zomaar inhouden van kosten onrechtmatig is. De hoogte van de ingehouden kosten is dan van ondergeschikt belang. Daarmee is de hele Wabeke-regeling direct geheel achterhaald en zullen rechters niet anders kunnen dan vanaf nu substantieel hogere schadevergoedingen te gaan toekennen”, stelt Beljon.

Claimstichtingen staan klaar om na de uitspraak van het Europese Hof verdere actie te ondernemen. Dries Beljon en zijn kantoorgenoot Peter Boeken werken samen met Stichting Woekerpolisproces aan de woekerpoliszaak tegen NN en hebben de collectieve dagvaarding tegen NN in voorbereiding. “Wij staan klaar om door te pakken”, aldus Beljon. De stichting dagvaardde vorig jaar ASR voor al haar deelnemers.

Reageer op dit artikel