nieuws

Dijsselbloem al sinds 1993 trouw aan financieel adviseur

Financiële planning

Minister Dijsselbloem heeft al sinds zijn eerste hypotheek in 1993 dezelfde tussenpersoon. Dat vertelde hij gisteren tijdens ‘Later 2015’, een event over vermogensregie van het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en Fondsnieuws.

Dijsselbloem al sinds 1993 trouw aan financieel adviseur

De minister vertelde dat hij in 1993 zijn eerste hypotheek afsloot. Hij was toen net afgestudeerd. “Een jaar later zou ik gemeenteraadslid worden, maar tot die tijd verdiende ik de kost met twee deeltijdbaantjes van twee dagen in de week. Beide contracten liepen nog maar een jaar. Hoewel je toen veel gemakkelijker een hypotheek kon krijgen, fronsten de banken bij dit verhaal toch wel even de wenkbrauwen. Maar dankzij de perfecte bemiddeling van mijn adviseur kreeg ik een hypotheek die mij paste als een handschoen en kon ik dus mijn eerste huis kopen. Of ‘hutje’, beter gezegd.” Tot op de dag van vandaag bleef hij trouw aan die financieel adviseur. “Inmiddels is het kantoor overgegaan van moeder op zoon, maar ze regelen er nog steeds alles voor me, tot volle tevredenheid.”

Zelfredzaam
Dijsselbloem hield zijn toespraak voor een zaal met daarin veel ondernemers en mensen met een goede baan in loondienst. “U heeft allemaal vermogen. En u staat allemaal voor de vraag: hoe stel ik dit vermogen in de toekomst veilig?” Volgens hem zijn er drie regels waar deze mensen zich aan moeten houden. “De eerste: begin niet pas op uw 35ste over uw financiën na te denken. Want wie jong financieel zelfredzaam is, heeft daar zijn hele leven plezier van.”

Anticiperen
De tweede regel is volgens Dijsselbloem: anticipeer op de lange termijn. “We houden weliswaar buffers aan, maar we zijn slecht voorbereid voor de lange termijn. Slechts 18 procent van de Nederlanders denkt financieel gezien verder dan 10 jaar vooruit. Terwijl dat wel verstandig is. Maak bijvoorbeeld een pensioenplan. Dat doet lang niet iedereen. Daar komt nog bij dat de meerderheid van de Nederlanders zijn pensioengerechtigde leeftijd te rooskleurig inschat.”

Romantiek
Bedenk daarnaast, zei de minister dat een hypotheek ooit toch echt afbetaald moet worden. “Houd er sowieso bij een koophuis rekening mee dat niet alle relaties de eeuwigheid hebben. Ik ben voor romantiek, maar als het op financiën aankomt, kijk ik graag naar statistiek. Door alvast af te betalen of een lagere hypotheek te nemen dan de waarde van het huis, neemt de kans op een restschuld bij gedwongen verkoop af. Kijk verder vooruit dus.”

Bewust
Regel drie volgens de minister van Financiën: “Kies financiële producten bewust. Dat bleek in het recente verleden niet altijd eenvoudig. Financiële producten waren ondoorzichtig. In sommige gevallen ronduit oneerlijk. Met kleine lettertjes. Met verborgen kosten. En voor veel mensen onbegrijpelijk. Als de verkoper zijn product zelf niet begreep, dan moeten we ons afvragen waar we mee bezig zijn. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor de financiële sector. Zij zijn door de crisis met de neus op de feiten gedrukt. En ik weet dat zij vooruitgang boeken. Soms daarbij geholpen door een actieve toezichthouder. Maar de klanten spelen zelf ook een rol.”

Dijsselbloem zei tot slot dat de overheid moet zorgen voor meer flexibiliteit. “Volgens een recente studie van De Nederlandsche Bank kunnen we in Nederland minder snel bij ons vermogen, ook in slechte tijden, dan in België en Duitsland. Wij zetten ons geld vast in stenen of pensioen, terwijl mensen over de grens meer vrij beschikbaar kapitaal opbouwen. DNB concludeert ook dat de timing van onze besparingen niet altijd goed aansluit bij de levensloop van huishoudens. Vooral in de dure fase van het leven, als we veel moeten betalen voor onze kinderen en ons huis, blijft er weinig over. Daar ligt een taak voor de overheid. We moeten ons beleid hierop aanpassen. Met minder belastingdruk op werkenden. Met meer keuzevrijheid in onze pensioensopbouw. Met minder schuldenopbouw voor ons huis. En vooral met meer flexibiliteit.”

 

Reageer op dit artikel