nieuws

Consumentenorganisaties woedend over rapport Commissie

Financiële planning

Consumentenorganisaties woedend over rapport Commissie

Consumentenorganisaties hebben met grote afkeuring gereageerd op de conclusies uit het onderzoek van de Commissie verzekeraars op het gebied van woekerpolissen. Wat de Consumentenbond betreft kan het rapport meteen de prullenbak in, Vereniging Woekerpolis spreekt van het schofferen van woekerpolisbezitters.

De commissie stelde dat een nationale oplossing voor het woekerpolisdossier niet nodig is en dat er voor verzekeraars mogelijkheden zijn om de claimrisico’s op de internationale markt te herverzekeren. De Consumentenbond noemt de conclusies ‘ronduit teleurstellend’. Bart Combée (foto), directeur van de Consumentenbond: “Het is een eenzijdig, onevenwichtig rapport dat de belangen van verzekeraars dient, en niet die van consumenten. Het kan wat ons betreft de prullenbak in.”

Dat de commissie gedupeerden als een bedreiging voor verzekeraars ziet, schoot bij Combée in het verkeerde keelgat: “De Commissie stelt terecht vast dat verzekeraars het vertrouwen van consumenten zwaar hebben beschadigd, maar verzuimt vervolgens om met maatregelen te komen die dat vertrouwen herstellen. Sterker nog, de commissie schildert gedupeerden die hun recht halen af als een bedreiging voor verzekeraars en andere polishouders. Dat is echt de omgekeerde wereld.”

Claimorganisaties
Ook de claimorganisaties roeren zich. Vereniging Woekerpolis stelt dat het onderzoek gedupeerde woekerpolisbezitters ‘schoffeert’. Voorzitter Ab Flipse: “Het is onthutsend als je een door de minister ingestelde Commissie ziet rapporteren dat er geen massarechtszaken worden gevoerd en dat de verantwoordelijkheid voor de woekerpolissen bij de klanten zelf ligt. Wellicht hoopt de Commissie door het ontkennen van het werkelijke probleem dat het vanzelf overwaait. Onvoorstelbaar dat dit in deze tijd nog kan.”

Volgens Stichting Woekerpolisproces zou het herverzekeren van de claimrisico’s betekenen dat er nog zeker tien jaar lang luidruchtig doorgeprocedeerd gaat worden. Voorzitter Pieter Lijesen: “Want een internationale verzekeraar die het claimrisico op zich neemt, wil er alles aan doen om niet te hoeven uitbetalen. Het gevolg van verzekeren van claimrisico is dat er nog vele jaren doorgeprocedeerd moet worden tot aan de Hoge Raad en terug. Dit betekent dat iedere vroegtijdige oplossing of schikking voor het woekerpolisdossier van de baan is. Met alle naamschade en dalende verkoopcijfers voor verzekeraars als gevolg.”

Reageer op dit artikel