nieuws

‘Belastingdienst moet helpen met gegevens hypotheekdoorstromer’

Financiële planning

‘Belastingdienst moet helpen met gegevens hypotheekdoorstromer’

Als het aan de Hypotheekshop ligt, gaat de Belastingdienst voortaan de historische gegevens van doorstromers op de hypotheekmarkt ter beschikking stellen aan hypotheekadviseurs. “Die hebben zo beter inzicht in het hypotheekverleden van hun klant, waardoor er beter geadviseerd kan worden.”

Voor een correct hypotheekadvies is inzicht in het hypotheekverleden van een huizenkoper essentieel, stelt de keten. Maar zelf hebben doorstromers niet altijd voldoende kennis en documentatie. “Verkeerde of incomplete gegevens kunnen naderhand voor extra kosten zorgen bij controle van de Belastingdienst. Het nadeel voor de huizenkoper kan oplopen tot een bedrag van duizenden euro’s.”
Directeur Lodewijk van der Heijden doelt vooral op klanten die verschillende relaties en huizen heeft gehad: “Het kost tijd om de exacte bedragen en data in beeld te krijgen en te controleren of delen hiervan nog voor een bepaalde tijd aftrekbaar zijn. Daarentegen kan de Belastingdienst deze gegevens relatief gemakkelijk boven water krijgen: ze moeten het immers later weer controleren.” De keten benadrukt dat de klant dan uiteraard eerst zelf toestemming voor de gegevensoverdracht moet geven.

Regels te moeilijk
De regels zijn te moeilijk geworden, waardoor de adviseur veel tijd kwijt is aan het controleren van gegevens, zegt Van der Heijden. “En als het tegenzit, draait de belastingplichtige op voor de fouten. Omdat de correcte gegevens wel beschikbaar zijn bij de Belastingdienst, zou het beter zijn als je bij aanvang al uit kunt gaan van de juiste cijfers. Hypotheekadvies voor doorstromers wordt daardoor persoonlijker, beter en goedkoper.”

Reageer op dit artikel