nieuws

Aantal hypotheekaanvragen opnieuw gestegen

Financiële planning

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft afgelopen februari zo’n 18.000 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is zo’n 30% hoger dan in januari 2015. Het verschil met februari 2014 is ook ongeveer 30%.

Aantal hypotheekaanvragen opnieuw gestegen

Het totale aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van 2015 is flink gestegen in vergelijking met de drie voorgaande jaren. Het aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van 2015 is ongeveer 21% hoger dan in diezelfde twee maanden in het jaar daarvoor. In vergelijking met 2013 en 2012 ligt het totaal aantal van januari en februari respectievelijk 80% en 50% hoger. “De stijging van het aantal hypotheekaanvragen bevestigt het positieve sentiment in de hypotheekmarkt”, zegt de directeur van HDN, Dorine van Basten.

HDN is momenteel bezig met het realiseren van de hypotheekofferte zonder voorbehouden. Door relevante databronnen aan het hypotheekproces van HDN te koppelen, kunnen hypotheekverstrekkers bij het ontvangen van de aanvraag direct beoordelen of de hypotheek verstrekt kan worden. Het maken van voorbehouden en het achteraf aanleveren van documenten, zoals een salarisstrook, behoort dan tot de verleden tijd. Toestemming van de consument is bij bepaalde bronnen noodzakelijk. ‘Maar door het delen van deze data heeft de consument veel sneller duidelijkheid of de hypotheek definitief verstrekt kan worden. Dat verlossende woord kan nu enkele weken duren. Dat kan in de toekomst terug naar enkele uren, of zelfs enkele minuten’, aldus Dorine van Basten, directeur HDN.

Reageer op dit artikel