nieuws

40% van starters wil dit jaar bieden op koopwoning

Financiële planning

Vier op de tien starters verwacht dit jaar nog een bod uit te brengen op een koopwoning. Dat maakt ING vandaag bekend. Volgens de bank doen de starters dat vooral door de aantrekkelijke huizenprijzen en de lage hypotheekrente.

40% van starters wil dit jaar bieden op koopwoning

Vorig jaar heeft een op de vijf starters een bod uitgebracht op een koopwoning. Dit jaar verwachten meer starters dus een bod uit te brengen op een woning. Volgens ING hebben starters een duidelijke voorkeur voor bestaande woningen waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. Daarnaast zou bijna een kwart liever kiezen voor een nieuwbouwwoning en 13% wil graag een kluswoning.

Meer aflossen
De cijfers van de hypotheekverstrekker maken ook duidelijk dat ruim een kwart van de koopwoningbezitters komend kwartaal overweegt af te lossen op zijn hypotheek. Voor 2015 schatten de koopwoningbezitters in dat zij gemiddeld ruim € 12.000 gaan aflossen op hun hypotheek. In 2014 bedroeg de extra aflossing bij ING gemiddeld €15.660. “Het is opvallend dat in het eerste kwartaal het aantal tussentijdse aflossingen bij ING opnieuw hoger ligt dan voorgaande jaren. Wij hadden verwacht dat, ook na het aflopen van de schenkingsregeling, het aantal tussentijdse aflossingen eerder zou stabiliseren. Toch kiest de koopwoningbezitter ervoor om nog meer af te lossen dan voorgaande jaren. Het niet willen overhouden van (rest)schuld en de lage spaarrente zijn de belangrijkste redenen om af te lossen”, zegt Paul Wekking, directeur Marketing Hypotheken bij ING.

Optimistisch over toekomst
De starters en koopwoningbezitters lijken ook een stuk optimistischer te zijn. Meer koopwoningbezitters verwachten dat hun huis één tot drie maanden te koop zal staan: 12% in 2015 versus 6% in 2014. Daarnaast verwacht slechts 16% dat het huis langer dan een jaar te koop zal staan. In 2014 lag dit percentage op 26%. Volgens ING denkt ongeveer de helft van de koopwoningbezitters en starters dat er nu meer ruimte is om te onderhandelen over huizenprijzen dan twee jaar geleden.

Reageer op dit artikel