nieuws

Rabo wil weer groei in hypotheken, maar niet te hard

Financiële planning

Rabo wil weer groei in hypotheken, maar niet te hard

Rabobank is niet van plan het marktaandeel in hypotheken nog verder in te laten zakken. De bank wil met onder meer vereenvoudigde dienstverlening weer meer klanten naar binnen halen, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer.

Van bewust uit de markt prijzen is geen sprake: voorlopig staan de rentetarieven bij Rabobank “nadrukkelijk scherp”, verzekerde Draijer bij de presentatie van de jaarcijfers donderdag. “We willen ook zeker weer terug naar het marktaandeel dat wij hadden. De verschuivingen komen door tijdelijke tariefsverlagingen bij andere spelers. In oversluitingen is ons marktaandeel trouwens nog steeds even groot als het altijd is geweest.” De marktleider zag het aandeel in nieuwe hypotheken vorig jaar afslanken tot 21,5% (26%): nog maar net boven de 20% van ABN Amro. “We zitten daarmee aan de onderkant van de bandbreedte”, voegde financieel topman Bert Bruggink toe. “Overigens hoeven we ook niet terug naar een marktaandeel van 32%, zoals we vier jaar geleden hadden. Dat zat ver boven de bandbreedte. Maar we streven wel naar een aandeel van meer dan 25%.”

Hypotheekdossier
Draijer denkt klanten te kunnen terugwinnen met het hypotheekdossier, dat klanten tegenwoordig krijgen en waarvoor ze thuis al gegevens kunnen invoeren. “Ik denk dat onze vereenvoudigde dienstverlening gaat helpen. Dat is een sterk wapen in de strijd om de gunst van de klant.”

Parel op de balans
De hypotheekportefeuille is voor Rabobank de parel op de balans, zegt Bruggink. Toch heeft de bank plannen om op termijn een aanzienlijk deel van die parel juist van de balans te halen door verkoop aan institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen. “Het moet wel haalbaar zijn om hypotheken op de eigen balans te houden. Met een portefeuille van meer dan € 200 mld is dat niet meer te doen en kun je misschien beter een deel verkopen aan institutionele beleggers. We hebben het dus niet over securitiseren.” Achterliggende reden vormen de scherpere internationale kapitaaleisen voor banken, waarbij voor uitstaande leningen ook voldoende reserves moeten worden aangehouden. Bruggink zinspeelde een kleine maand geleden ook al op het afstoten van delen van de portefeuille, wat zou gaan zorgen voor een stijging van de hypotheekrente. Dat kwam hem branchebreed op veel kritiek te staan.

Reageer op dit artikel