nieuws

Rabo-bestuurder: ‘Rentemarges op bankproducten zijn laag’

Financiële planning

De rentemarges op bankproducten zijn nog relatief laag, zegt Bert Bruggink, financieel en risicobestuurder van de Rabobank in gesprek met het FD. En dus zal de bank in de toekomst proberen een deel van de hypotheekportefeuille af te gaan bouwen.

Rabo-bestuurder: ‘Rentemarges op bankproducten zijn laag’

Volgens Bruggink moet de hypotheekrente de komende jaren flink oplopen, als de banken nog geld willen kunnen verdienen aan de financiering van onroerend goed. Het zal er volgens de Rabo-bestuurder toe leiden dat banken in de toekomst delen van hun hypotheekportefeuilles aan institutionele beleggers gaan verkopen, wat weer zorgt voor een hogere hypotheekrente. Bruggink: “Op dit moment zijn de rentemarges op bankproducten, voor zowel particulieren als zakelijke klanten, laag, in tegenstelling tot wat menigeen vindt. In de VS liggen ze meer dan dubbel zo hoog. Dat is ook logisch want daar moet — naast de bank — ook de geldschieter er zijn boterham mee smeren. Als dat de toekomst is voor ons, dan moeten de marges omhoog.”

Kapitaal
Nieuwe Europese eisen zorgen ervoor dat banken steeds meer kapitaal aan moeten houden voor hun hypotheekportefeuilles. Rabo overweegt daarom een deel van de hypotheekportefeuille van € 200 mld van de hand te doen. “Daarom denken wij actief na hoe de bank hierdoor gaat veranderen. Het model wordt dat we de risico’s die nu verscholen zitten in de balansen van banken worden verschoven naar partijen die onder een ander kapitaalregime vallen.”

Ook al druist dat tegen de principes van Bruggink in, die vindt dat hypotheken eigenlijk op de bankbalans horen: “De bank is, in ieder geval van oorsprong, geëquipeerd om die risico’s in te schatten en adequaat te prijzen. Al is het track record van banken de afgelopen jaren niet zo geweldig geweest, zo beperk je toch de risico’s en is het transparant. Maar regelgeving duwt ons de andere kant op. Dus bewegen we mee.”

Reageer op dit artikel