nieuws

Lijesen richt pijlen niet op het intermediair

Financiële planning

Dat Pieter Lijesen woensdag ING als tussenpersoon aansprakelijk stelde in het woekerpolisdossier, betekent niet dat hij zijn pijlen zal gaan richten op het onafhankelijk intermediair. Dat zegt de voorzitter van Stichting Woekerpolisproces in gesprek met am. ING beschouwt hij als een ‘bijzonder geval’. 

Lijesen richt pijlen niet op het intermediair

Lijesen heeft zelfs wel begrip voor bijvoorbeeld Bryan Vloemans, die woensdagavond in Zembla vertelde dat hij niet de tijd en de mogelijkheden heeft om al zijn klanten met een woekerpolis gratis hersteladvies te geven. Lijesen: “Daar geef ik hem groot gelijk in. Natuurlijk zijn de adviseurs de verkopers van het product geweest en hebben daar ook wel een aantal ‘duwers’ tussen gezeten. Maar het is toch een probleem van de verzekeraars.”

Claims indienen tegen onafhankelijke adviseurs of een brancheorganisatie als Adfiz of CFD is dan ook niet de intentie van Lijesen. “Het is niet zo dat wij daarnaar op zoek zijn. Ik heb er in elk geval geen plannen voor, dat gaat niet gebeuren wat mij betreft. Maar ING is een bijzonder geval.”

ING
Dus stelde Lijesen ING als tussenpersoon voor Nationale-Nederlanden wél aansprakelijk voor het adviseren van beleggingsverzekeringen. “Het is een verschuiving om ook bij de tussenpersoon te claimen. Dat gaat om een stukje aansprakelijkheid. Er zal een oplossing moeten komen en ik vind dat ING daar ook aan bij moet dragen. Zij zijn ook een kapitaalkrachtige partij en door de zaak bij het Europese Hof tegen NN kunnen we daar heel makkelijk een kijkje in de keuken nemen.”

Andere grote partijen die woekerpolissen bij een hypotheek verkochten blijven vooralsnog buiten schot. Lijesen: “Ik heb bijvoorbeeld SNS niet op de korrel. Maar ik kan me voorstellen dat dat in de toekomst nog wel zou kunnen gebeuren, als in deze zaak wat meer duidelijkheid is.”

Goede harmonie
Lijesen verwijt ING onder meer dat de bank tekortschiet bij het geven van hersteladvies. ING herkent zich niet in dat beeld, laat een woordvoerder weten. “Wij hebben de doelgroep, zoals in het AFM-rapport omschreven, benaderd. Die contacten zijn in goede harmonie verlopen.” ING zegt een brief te hebben gekregen van Lijesens stichting, maar nog geen dagvaarding. Over het verdere verloop van de zaak wil ING niks zeggen. “Daar gaan wij geen uitspraken over doen, we gaan eerst in contact met de stichting.”

Reageer op dit artikel