nieuws

IG&H voorspelt meer concurrentie op hypotheekmarkt

Financiële planning

IG&H voorspelt meer concurrentie op hypotheekmarkt

In het vierde kwartaal 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,8% actief op de Nederlandse hypotheekmarkt, waaronder het nieuwe Munt Hypotheken. Dit aantal ligt normaal gesproken rond de 15, schrijft IG&H in haar Hypotheken Update. De experts van IG&H verwachten voor 2015 wederom een aantal nieuwe toetreders en bestaande partijen die actiever gaan worden in hypotheken.

In 2014 steeg de hypotheekomzet met 33% tot € 48,5 miljard. Het was daarmee het beste jaar voor de hypotheekmarkt sinds 2011. Het volume ligt nog wel flink lager dan in de jaren 2009-2011 (€ 60-65 miljard) en blijft een fractie van de omzet in 2006 (€ 126 miljard).

Grootste stijger 2014
NIBC is de grootste stijger van 2014 (+2,4%). NIBC had zich als doel gesteld een marktaandeel van een paar procent te behalen en heeft aangetoond dat dat in de huidige Nederlandse markt mogelijk is. Andere grote stijgers zijn Achmea Hypotheekbank (+1,8%) en Florius (+1,7%). Aegon is in 2014 weer verder gestegen (+0,8%), terwijl SNS Bank ook weer een stijging (+1,1%) laat zien na twee mindere jaren. De grootste daler in 2014 is Rabobank (-2,9%). De Rabobank verstrekt in 2014 weliswaar absoluut gezien weer iets meer hypotheken dan in het jaar 2013, maar de markt is in hetzelfde jaar harder gegroeid. Andere grote dalers zijn Argenta (-1,8%) en ASR Bank (-1,9%).

Op jaarbasis zijn de wijzigingen in de top 10 verstrekkers in de Nederlandse hypotheekmarkt beperkt, zo becijferde IG&H. Rabobank, ING, ABN Amro Bank en Aegon zijn nog steeds de grootsten. Het verschil tussen de vier grootste partijen is wel flink kleiner geworden in 2014 door de daling van het marktaandeel van Rabobank en de stijging van het marktaandeel van Aegon.

Stijgers vierde kwartaal
Alle stijgers in het vierde kwartaal van 2014 zijn relatief kleine spelers, waarbij Delta Lloyd en Achmea Hypotheekbank beiden een ‘uitstekend kwartaal’ hebben gehad. Opvallend noemt IG&H de toetreding van twee nieuwe spelers: Stichting Tellius (+0,7% marktaandeel) en Munt Hypotheken (+0,8%). Stichting Tellius is een apart fonds dat is opgezet door Syntrus Achmea, naast het al bestaande Syntrus Achmea Hypotheken. Munt is een nieuw zelfstandig initiatief van de Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO). Aegon is de grootste daler in het 4e kwartaal met een daling van 5,9%.

Komend jaar
Komend jaar wordt het volgens IG&H interessant om te volgen hoe de toegenomen concurrentie in de hypotheekmarkt gaat uitpakken. “In het vierde kwartaal 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,8%. Dit aantal ligt normaal gesproken rond de 15. Stichting Tellius zit daar als nieuwkomer al net achter. Voor 2015 verwacht IG&H wederom een aantal nieuwe toetreders en bestaande partijen die actiever gaan worden in hypotheken. Aanbieders worden aangetrokken door het lage risicoprofiel van Nederlandse huizenbezitters, en door de nog altijd hoge marges: hypotheekrentes zijn relatief hoog en de kosten voor kapitaal zijn laag. De toegenomen concurrentie is goed nieuws voor de consument: nieuwe aanbieders verkrijgen immers marktaandeel door het bieden van lage(re) rentes. De toename van de concurrentie kan er wel voor zorgen dat het gemak waarmee aanbieders nu geld uitzetten in Nederlandse hypotheken, op termijn minder wordt.”

Reageer op dit artikel