nieuws

Hypothecair planners stappen over op masterclasses

Financiële planning

De Stichting Certificering Erkend Hypothecair Planners gaat met ingang van dit jaar het PE-programma invullen door middel van masterclasses. Daartoe is een speciale commissie in het leven geroepen, waarvan Maarten van Hasselt (manager klantgebieden bij SNS Bank) de voorzitter is. “Opleidingen moeten weer iets positiefs krijgen”, zegt hij. 

Hypothecair planners stappen over op masterclasses

Voorheen werd voor een kalenderjaar een PE-programma vastgesteld dat bij meerdere opleiders kon worden gevolgd. In het nieuwe PE-systeem worden door de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) masterclasses georganiseerd over relevante onderwerpen. Die kunnen gericht zijn op kennis of op vaardigheid. Een planner moet aan minimaal drie masterclasses deelnemen, waarvan er minimaal één is gericht op vaardigheid.

Kwaliteitssysteem
Voor elke masterclass wordt een docent gecontracteerd. “De opzet is om altijd met de beste specialist op het betreffende vakgebied te werken. Er wordt gewerkt met een kwaliteitssysteem om het niveau van zowel de docent als de inhoud van de masterclass te borgen. Onderdelen van dit systeem zijn onder andere fysieke aanwezigheid van kwaliteitsbeoordelaars tijdens de masterclasses. Daarnaast worden de evaluaties van de deelnemers aan de masterclasses beoordeeld. Bij de selectie van docenten spelen deze beoordelingen een doorslaggevende rol.”

Een kennismasterclass kan door maximaal 25 deelnemers worden gevolgd; voor vaardigheidsmasterclasses ligt de limiet op 12. “Nadrukkelijk is het de intentie om deelnemers tijdens de masterclass te laten ervaren dat zij visies en gedachten kunnen uitwisselen met collega-Erkend Hypothecair Planners.”
In maart starten de eerste masterclasses, die vier uur duren. De kennisbijeenkomsten gaan in op pensioen en actualiteit, de vaardigheidsbijeenkomsten focussen op verbetering van de performance.

Hoepeltje
Van Hasselt vindt dat het wettelijke PE-systeem grote nadelen heeft. “Ik zie dat branchebreed het onderwerp permanente educatie een sterk negatieve lading heeft gekregen. De focus van velen is op dit moment alleen maar gericht op het behalen van het PE-plusexamen waarbij het gevoel bestaat dat het vooral gaat om goed ‘door het hoepeltje te springen’. Met liefde voor het vak van adviseur en de intrinsieke wens om je als adviseur te willen ontwikkelen heeft het allemaal weinig te maken.” Dat wil Van Hasselt veranderen: “Ontwikkelingen gaan snel en leden hebben verschillende werkgebieden. Vandaar dat is besloten om het keurslijf van uniforme PE te verlaten. Wij streven ernaar dat hypothecair planners zo enthousiast worden over de kwaliteit van deze masterclasses, dat zij gedurende het jaar meer dan het minimaal vereiste aantal masterclasses gaan volgen.”

Reageer op dit artikel