nieuws

Consumentenbond waarschuwt voor winstdelende verzekeringen

Financiële planning

Consumentenbond waarschuwt voor winstdelende verzekeringen

Winstdelende verzekeringen zijn een kat in de zak voor consumenten, zo waarschuwt de Consumentenbond. De consumentenorganisatie deed onderzoek naar de verzekeringen en concludeert dat verzekeraars voor het product hoge kosten in rekening brengen en te rooskleurig zijn over het te behalen eindkapitaal.

Bart Combée, directeur van de Consumetenbond, trekt de vergelijking met woekerpolissen: “Winstdelende verzekeringen kunnen net als woekerpolissen voor consumenten een tikkende tijdbom zijn, die afgaat als aan het eind van de looptijd blijkt dat het voorspelde eindkapitaal niet is gehaald. Wij vinden dat verzekeraars consumenten daarover niet in onwetendheid kunnen laten. Ze moeten open kaart spelen en consumenten vervolgens helpen overstappen naar bijvoorbeeld een bankspaarproduct.”

Lokpolis
De Consumentenbond spreekt van lokpolissen, “ofwel levenpolissen met winstdeling”. Ze staan niet op de woekerpolislijst van het KiFiD, omdat de inleg niet wordt belegd. “Toch”, stelt de Consumentenbond, “is er een flink aantal dat, vanwege de hoge kosten, aangemerkt kan worden als een woekerpolis.” De belangenorganisatie schat dat er enkele honderdduizenden consumenten zijn met een winstdelende verzekering en dat deze mensen mogelijk miljarden tekort gaan komen bij het aflossen.

Het onderzoek van de Consumentenbond is gebaseerd op 36 dossiers van lezers van de Geldgids. Het grootste gedeelte van de polissen is gekoppeld aan een hypotheek. De gemiddelde kosten komen neer op 2,5% per jaar. Veel te hoog, vindt Combée: “Bij woekerpolissen is er sprake van aan- en verkoopkosten voor beleggingen en beheerkosten in de beleggingsfondsen. Dat soort kosten worden niet gemaakt bij lokpolissen. De kosten zouden dus veel lager moeten zijn dan die van woekerpolissen.”

Impact
De kosten hebben een flinke impact, rekent de Consumentenbond voor: “2,5% kosten betekent namelijk niet dat de verzekeraar 2,5% van de premie aan kosten inhoudt, maar dat 2,5% van het rendement opgaat aan kosten. Stel, een verzekerde legt gedurende 30 jaar elke maand € 400 in. Als de verzekeraar elke keer 2,5% van de inleg inhoudt, ontvangt de consument op de einddatum € 268.130 bij een brutorendement van 4%. Dat is slechts €6875 minder dan wanneer er geen kosten waren ingehouden. Gaat er echter jaarlijks 2,5% kosten af van het rendement, dan is het nettorendement geen 4, maar 1,5%. De einduitkering bedraagt dan € 181.646. Door de hoge kosten is dit maar liefst € 93.360 minder. Samen met de sterk tegenvallende winstuitkeringen zorgt dat ervoor dat vrijwel niemand met de opbrengst zijn hypotheek kan aflossen.”

Reageer op dit artikel