nieuws

Studie kinderen favoriete doel van sparen

Financiële planning

Studie kinderen favoriete doel van sparen

Ouderen sparen graag voor de toekomst van hun kind (86%) en het leeuwendeel van de ouders (49%) wil dit gebruiken voor de studie of opleiding. Maar twee derde van de Nederlandse ouders maakt zich desondanks zorgen dat hun kind met een hoge studieschuld blijft zitten, blijkt uit onderzoek van SNS onder ruim 1.000 ouders met een kind van tussen de 0 en 6 jaar.

Bijna alle ouders, maar liefst 93%, laten weten dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen een opleiding kunnen volgen. Om een 4-jarige studie van een kind dat op kamers gaat volledig te financieren adviseert het Nibud een spaarpot van ruim € 50.000. Maar slechts 1% van de ondervraagde ouders denkt dat bedrag op de 18e verjaardag van het kind bij elkaar te hebben. Bovendien verwacht 80% dat de studiekosten nog verder zullen zijn gestegen tegen de tijd dat hun kind gaat studeren.

Studiebeurs
Bovendien zijn de zorgen over studieschuld bij ouders toegenomen sinds bekend is geworden dat de studiebeurs is afgeschaft. De helft van de ouders maakt zich nu meer zorgen over het kunnen financieren van een studie voor hun kind dan een jaar geleden. “De huidige ontwikkelingen, waaronder de mogelijke invoering van het leenstelsel en daarmee het afschaffen van de studiebeurs als gift, baren jonge ouders zorgen. Sparen blijkt onder jonge ouders een veel gekozen manier om een eventuele studieschuld terug te brengen”, vertelt Patrick Kuijsters, directielid bij SNS.

Zelf verantwoordelijk
Ouders laten weten dat ze zichzelf verantwoordelijk achten als er onvoldoende geld is om de studie te betalen. Meer dan een kwart van de ouders is bereid een lening aan te gaan om het verschil te overbruggen. Daarnaast willen ouders minder aan zichzelf uitgeven om hun kinderen te steunen: 57% zegt te gaan besparen op kleding en schoenen voor zichzelf, 40% is bereid minder vaak op vakantie te gaan.

Reageer op dit artikel