nieuws

Starters leggen gemiddeld € 24.743 in voor eerste hypotheek

Financiële planning

Volgens onderzoek van online hypotheekadviseur eyeopen.nl, leggen starters zelf gemiddeld € 24.743 in voor hun eerste hypotheek. Sinds 1 januari mag maximaal 103% van de waarde van een huis worden geleend. Verwacht werd dat het hierdoor moeilijker zou worden voor starters om een woning te kopen.

Starters leggen gemiddeld € 24.743 in voor eerste hypotheek

Eyeopen.nl, onderdeel van Aegon, ziet echter dat starters hier juist op in spelen en zelf veel geld sparen om een woning te kopen. Directeur van eyeopen.nl, Olivier Tardieu, is positief verrast over de starters. “Starters zijn slim bezig op de woningmarkt. Ze anticiperen al geruime tijd op de veranderende hypotheekregels en zijn voortvarend als het gaat om de koop van een eerste huis. Het laat zien dat de wens van de overheid en banken om risico’s te verkleinen en minder te lenen prima opgevangen wordt.“

Ondanks de moeilijke woningmarkt zorgen starters juist dat de woningmarkt op gang blijft, blijkt uit cijfers van het Kadaster en AFM. De gemiddelde starter is 31,8 jaar en uit cijfers blijkt dat 52% van de starters een woning alleen koopt. De gemiddelde waarde van hun eerste koopwoning bedraagt €192.435.

Reageer op dit artikel