nieuws

‘Hypotheekadviseurs vragen meer voor bemiddelen dan voor advies’

Financiële planning

Veel hypotheekadviseurs vragen meer voor het bemiddelen dan het adviseren over hypotheken. Dat blijkt uit een overzicht dat Hypotiek.nl heeft opgesteld. Ook blijken er grote verschillen te zitten in de bemiddelkosten die adviseurs vragen.

‘Hypotheekadviseurs vragen meer voor bemiddelen dan voor advies’

Hypotiek.nl zette de cijfers op een rij en zag dat meerdere partijen aan starters meer voor bemiddelen dan voor advies vragen. Vereniging Eigen Huis vraagt € 1.800 aan bemiddelkosten en is daarmee de duurste. De advieskosten zijn een stuk lager met € 1.050. Ook Van Bruggen (€ 1.550 om € 750), De Hypotheekshop (€ 1.441 om € 1.310), SNS Bank (€ 1.000 om € 900) NHC (€ 800 om € 490) en Eye Open (€ 600 om € 350) vragen meer voor het bemiddelen dan voor het advies.

Rick van Ham, oprichter van Hypotiek.nl, denkt dat de advieskosten bewust laag worden gehouden: “Het lijkt erop dat de adviestarieven uit concurrentieoverwegingen laag worden gehouden en dat de misgelopen inkomsten vervolgens bij de bemiddelingskosten worden opgeteld. Bij de grote ketens zijn de verschillen het grootst: De Hypotheker, De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep.”

Van Bruggen
Pieter van Tuinen, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, kan zich niet helemaal vinden in Van Hams conclusies: “Ik ben het van harte met hem eens, maar zo werkt het alleen in een ideale wereld. Het is van de zotte hoe stroperig het bemiddeltraject nog gaat. Dat moeten we met zowel de klant als de aanbieder oplossen. De voornaamste slag zit hem in de automatisering, daar zit de oplossing voor de toekomst in. Maar de conclusie dat de grote ketens met de kosten schuiven tussen advies en bemiddeling, kan ik me niet in vinden.

Verschil
Van Ham wijst ook op het grote verschil tussen de bemiddelkosten. Die variëren van € 300 tot € 1.800. VEH is de duurste partij, Van Hams eigen Hypotiek.nl komt in zijn onderzoek als goedkoopste uit de bus. Van Ham roept starters op om kritisch te zijn op de kosten die adviseurs in rekening brengen en om een deugdelijke onderbouwing van de kosten te vragen.

Reageer op dit artikel