nieuws

Ook DNB positief over de woningmarkt

Financiële planning

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) ziet dat de woningmarkt steeds meer aantrekt. In de ‘Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten december 2014’ pikt de toezichthouder de positieve signalen op het gebied van huisprijzen en aantal transacties op.

Ook DNB positief over de woningmarkt

DNB schrijft: “De huizenprijs bereikte vorig jaar zomer het dieptepunt. Na een vrijwel onafgebroken periode van vijf jaar met prijsdalingen, lag de gemiddelde huizenprijs in juni 2013 ruim 21% onder de top in augustus 2008. Sinds vorig jaar zomer zijn de huizenprijzen met horten en stoten opgekrabbeld en lagen deze in oktober 2014 ruim 3% boven het dieptepunt. Achter deze gemiddelde ontwikkeling gaan overigens grote regionale verschillen schuil, waarbij de prijzen in de grote steden zich veel gunstiger ontwikkelen dan in sommige landelijke gebieden.”

Dynamiek
DNB spreekt van een grotere dynamiek in het aantal transacties als een van de manieren waarop het herstel zich toont. “Gedurende de eerste tien maanden van 2014 zijn bijna 40% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2013. Het gemiddeld aantal dagen dat een huis te koop staat is sinds de top in het tweede kwartaal van 2013 inmiddels met meer dan 50 afgenomen. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen, de verleende bouwvergunningen en de nieuwe woninghypotheken vertonen tekenen van herstel. De grotere dynamiek op de woningmarkt hangt onder meer samen met de – door gedaalde huizenprijzen en een lage hypotheekrente – verbeterde betaalbaarheid en het sterk toegenomen consumentenvertrouwen.”

Verdere stijging
De toezichthouder ziet de toegenomen dynamiek als een indicatie dat de huizenprijzen in 2015 en 2016 verder zullen stijgen. Maar, schrijft DNB: “Daar staat tegenover dat de voorraad te koop staande woningen vooralsnog groot is en veel hypotheken ‘onder water’ staan. Om die redenen blijft het prijsherstel naar verwachting gematigd. In 2014 bedraagt de geraamde huizenprijsstijging bijna 1%, in de jaren daarna loopt deze met ongeveer 1 % per jaar op, tot ruim 3% in 2016.

Economische groei
Met de economie in het algemeen gaat het ook goed, stelt DNB. Na twee jaren van krimp groeit de economie in 2014 met 0,8%. De komende jaar zal die groei door ‘sterk verbeterend consumenten- en productvertrouwen’ nog verder aantrekken, verwacht de toezichthouder die een groei van 1,2% voor 2015 en 1,5% voor 2016 inschat.

Reageer op dit artikel