nieuws

Kamer wil uitstel strengere hypotheeknormen

Financiële planning

De Tweede Kamercommissie Wonen zou graag uitstel zien van de strengere hypotheeknormen die minister Stef Blok per 1 januari door wil voeren. Volgens de commissie moeten de normen, die op advies van het Nibud werden samengesteld, nader worden bekeken en dus opgeschort.

Kamer wil uitstel strengere hypotheeknormen

De commissie gaat hiermee tegen de wil van minister Blok in, die dinsdag nog verklaarde dat hij de nieuwe normen niet gaat versoepelen of uitstellen. Vooral Sander de Rouwe van het CDA ageerde tegen de plannen van Blok. Het CDA had de minister eerder al gevraagd om de nieuwe maatregelen uit te stellen en om tafel te gaan met makelaars en werkgeversorganisaties. De partij is bang dat het herstel van de woningmarkt wordt belemmerd en kreeg de Kamercommissie mee. “Hiermee kan zijn plan om dit per 1 januari door te voeren niet meer ingaan”, zegt De Rouwe.

De Tweede Kamer wil de brief van de commissie volgende maand gaan behandelen. De Rouwe: “Het is goed dat Blok nu teruggefloten wordt. De Kamer heeft hier nog niet over kunnen spreken, dan kun je niet zomaar de regels invoeren terwijl er heel veel kritiek op is. Ik roep de minister op om in de tussentijd met een beter voorstel te komen: ga met de bouw, makelaars en consumentenorganisaties om tafel. Zorg dat er weer gewoon geleend kan worden op een normale manier.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel