nieuws

HDN noemt 2014 topjaar voor hypotheken

Financiële planning

Ondanks een lichte daling van hypotheekaanvragen in november spreekt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) van een ‘topjaar voor hypotheekaanvragen’. Het aantal hypotheekaanvragen dit jaar tot en met november komt uit op 195.373.

HDN noemt 2014 topjaar voor hypotheken

“Dat is 47% hoger in vergelijking met 2013 en 57% hoger in vergelijking met 2012”, legt Dorine van Basten, directeur HDN, de vergelijking met de eerste elf maanden van de afgelopen twee jaar. De getallen zijn al vanaf het begin van het jaar hoger ten opzichte van de afgelopen twee jaar, zegt HDN. Wel lopen de aanvragen nog altijd volgens hetzelfde patroon. HDN schrijft: “Gebruikelijk is dat in het begin van het kalenderjaar structureel het laagst aantal aanvragen wordt geregistreerd. Het aantal loopt maandelijks gestaag op naar de zomerperiode. In de vakantiemaanden juli en augustus loopt het aantal aanvragen weer iets terug, waarna in het najaar het aantal behoorlijk aantrekt met een piek in de laatste 3 maanden van het jaar.”

Vorig jaar werden de meeste hypotheekaanvragen geregistreerd in december. “We zijn zeer benieuwd of dat ook dit jaar het geval zal zijn. Hoe dan ook is 2014 een topjaar voor hypotheekaanvragen”, zegt Van Basten.

Reageer op dit artikel