nieuws

GFH Giro niet blij met berichtgeving AFM: ‘Wij géven helemaal geen hersteladvies’

Financiële planning

De AFM noemde gisteren in een waarschuwing voor consumenten over de oversluitmarkt specifiek de naam van GFH Giro. Naar die partij wordt onderzoek gedaan zegt de AFM. Maar GFH Giro stelt helemaal geen hersteladvies te geven. “Wij bieden beleggingsproducten aan”, zegt woordvoerder Floris Müller.

GFH Giro niet blij met berichtgeving AFM: ‘Wij géven helemaal geen hersteladvies’

De AFM uitte gisteren in een persbericht zorgen over de oversluitmarkt. Meerdere partijen geven geen hersteladvies, zegt de AFM, maar zijn er op uit om de polis over te sluiten naar eigen producten. Eén partij werd specifiek genoemd: GFH Giro. Daar is woordvoerder Floris Muller niet blij mee. “GFH Giro werkt in dat onderzoek intensief samen met AFM; het is altijd ons doel om transparant te zijn over onze dienstverlening. Wij begrijpen niet waarom wij nadrukkelijk genoemd zijn in het persbericht. Het is niet leuk omdat hiermee ten onrechte een beeld geschapen wordt, waarin wij ons niet herkennen: wij bieden immers nadrukkelijk geen hersteladvies, maar wij bieden beleggingsproducten aan. Daarbij verbaast het ons dat AFM geen duidelijkheid geeft over waarom wij zijn opgenomen in het persbericht.”

Geen hersteladvies
Müller zegt dat GFH Giro geen hersteladvies verzorgt voor andere financiële dienstverleners. “Wij doen dat nadrukkelijk niet. Wij communiceren meteen en op meerdere momenten, ook tijdens onze gesprekken met klanten dat wij geen hersteladvies geven. Maar dat we beleggingsproducten aanbieden. Over onze producten bestaan overigens geen vragen bij de AFM. Wij vinden het belangrijk dat beleggingsproducten goed zijn, en dat hierover helder wordt gecommuniceerd.”

Op de vraag wat GFH dan wél doet met de lopende polis van de consument, zegt Müller opnieuw: “Wij bieden beleggingsproducten aan consumenten aan. Een deel van die consumenten heeft een woekerpolis. Wij maken duidelijk kenbaar dat we een beleggingsproduct aanbieden en dat we geen hersteladvies geven.”

Müller vertelt verder dat voorzien is dat GFH Giro, nu nog een handelsnaam van Todays Tomorrow (TT), in 2015 een zelfstandige onderneming zal zijn, en vanaf dat moment geen binding meer heeft met TT.

Reactie AFM
AFM-woordvoerder Imre de Roo zegt in een reactie dat het wel vaker voorkomt dat de AFM reeds gedurende een onderzoek de naam van een partij prijsgeeft. “Dat doen we uiteraard niet zomaar. We hebben daar een juridisch afwegingskader voor. Het belang van consumenten om voor een bepaalde partij gewaarschuwd te worden weegt daarin zwaar mee.”
De uitkomsten van het onderzoek naar GFH Giro zullen in een later stadium openbaar worden. En wat als dan blijkt dat de AFM een verkeerde inschatting heeft gemaakt? De Roo: “Dan zal dat de uitkomst van het onderzoek zijn. Als wij aangeven ergens onderzoek te doen, maken wij uiteraard in principe ook de uitkomst daarvan openbaar.”

Reageer op dit artikel