nieuws

AFM onderzoekt oversluitbusiness GFH Giro

Financiële planning

De Autoriteit Financiële Markten doet momenteel onderzoek bij GFH Giro, een handelsnaam van Today’s Tomorrow. De toezichthouder kreeg ‘opvallend veel meldingen’ over de manier waarop GFH Giro klanten met een woekerpolis benadert. Er zijn op dit moment meerdere partijen actief, zegt de AFM, die geen hersteladvies geven en er louter op uit zijn om de beleggingsverzekering naar eigen producten over te sluiten.

AFM onderzoekt oversluitbusiness GFH Giro

De AFM zegt ‘de laatste tijd’ veel signalen van consumenten en marktpartijen te krijgen dat het belang van de klant niet centraal wordt gesteld bij het geven van hersteladvies. De toezichthouder noemt specifiek de naam van GFH Giro, maar stelt dat er meerdere partijen actief zijn die aan financiële dienstverleners aanbieden om het hersteladvies voor consumenten met een woekerpolis uit handen te nemen. “Uit de ontvangen signalen blijkt echter dat de onderneming tijdens het gesprek bij de consument thuis geen hersteladvies geeft. De onderneming komt langs om enkel de beleggingsverzekering over te sluiten naar haar eigen producten. De AFM heeft daarom twijfels of het gegeven advies passend is voor de consument.”

Commercieel doelwit
De AFM vindt dit soort gedragingen niet in het belang van de klant en neemt het deze ondernemingen zeer kwalijk. “Het gaat hier om een groep consumenten waarvan het vertrouwen in de financiële markt al is geschaad en die nu worden gebruikt als commercieel doelwit. Consumenten worden dus van de regen in de drup geholpen.”

Update (24 december): De AFM heeft inmiddels laten weten dat het de naam van GFH Giro niet had mogen noemen. “In zijn uitspraak van 23 december 2014 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam (bestuursrecht) geoordeeld dat de AFM gelet op artikel 1:94 van de Wet op het financieel toezicht niet bevoegd was de consument op deze wijze in het openbaar te waarschuwen voor GFH Giro en dat de mededelingen over deze partij op de website van de AFM en de attenderingen op deze mededelingen onrechtmatig zijn”, schrijft de toezichthouder.

Reageer op dit artikel