nieuws

ABN: Huizenprijzen blijven volgend jaar stijgen

Financiële planning

ABN: Huizenprijzen blijven volgend jaar stijgen

Volgens berekeningen van het Economisch Bureau van ABN Amro zullen de woningprijzen in 2015 met 1% gaan stijgen. De oorspronkelijke beraming van 2% werd bijgesteld vanwege de verlaging van de maximale hypotheek voor volgend jaar.

Toch vindt Philip Bokeloh, econoom bij de bank, dat de wijziging van het maximum hypotheekbedrag niet heel zwaar weegt. “De wijziging valt relatief mee. Tegenover de vermindering van het maximale hypotheekbedrag staat de opleving van de economie, de verbetering van de arbeidsmarkt en de lage rente. Verder is natuurlijk ook het herstel van het vertrouwen in de huizenmarkt van belang.” Toch waren de maatregelen van minister Stef Blok aanleiding om de verwachte stijging van huizenprijzen bij te stellen.

Stabilisatie
Ook de prognose voor het aantal woningverkopen is door de ABN Amro bijgesteld. Gingen de economen eerder nog uit van een stijging van 5% van het aantal transacties in 2015, nu wordt er een stabilisatie verwacht. Bokeloh: “Op zichzelf is stabilisatie geen slechte prestatie. Volgend jaar profiteert de markt niet meer van extra transacties, die voortkomen uit de starterslening of de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Voor de woningverkopen geldt dat de economische opleving, de lage rente en het herstel van vertrouwen van groot belang zijn.”

Uit onderzoek van de bank bleek ook dat een groeiend aantal Nederlanders het nu een aantrekkelijk moment vindt om het huis te verkopen. Ruim een kwart van de huishoudens (26%) speelt op dit moment met die gedachte, terwijl dit een halfjaar geleden nog maar om 15% ging. Daarnaast vindt 77% het een goed moment om een huis te kopen, ten opzichte van 69% een halfjaar terug.

Reageer op dit artikel