nieuws

‘Woekerpoliscompensatie mag andere klanten niet schaden’

Financiële planning

Toezichthouder DNB is er niet gerust op dat de uiteindelijke kostencompensatie die de woekerpolisaffaire met zich gaat meebrengen, niet ten laste gaat komen van klanten die andere verzekeringsproducten hebben aangeschaft. Dat zegt de per 1 november vertrokken DNB-bestuurder Joanne Kellermann in de zaterdageditie van De Telegraaf. 

‘Woekerpoliscompensatie mag andere klanten niet schaden’

Ze snapt dat verzekeraars niet meteen royale vergoedingen uitkeren: “Daarvoor is dat probleem te ingewikkeld. Wij vinden het heel belangrijk dat er een oplossing komt voor álle polishouders. Want er zijn natuurlijk ook mensen die geen woekerpolis hebben gekocht maar een brave levensverzekering. Die mogen niet de dupe worden van mensen die wat meer risicovolle producten hebben gekocht. Er is maar één pot bij zo’n verzekeraar. Als die andere langlopende polissen aan de eindstreep komen, moet er nog steeds genoeg in de pot zitten na afbetaling van gedupeerden met een woekerpolis.”

Veelkoppig monster
Kellermann noemt de beleggingspolisproblematiek “een veelkoppig monster”. Ze sluit niet uit dat verzekeraars de compensatie niet kunnen opbrengen: “Dat zou kunnen, dat weten we niet. Dat kan je niet zo zeggen omdat je niet weet wat de vergoeding uiteindelijk zal zijn.” Kellermann blijft vooral voorzichtig: “Ik wil niet gezegd hebben dat wij niet weten wat het gaat kosten en of ze het kunnen dragen. Het is gewoon ingewikkelder dan je op het eerste gezicht denkt en we moeten daar zorgvuldig mee omgaan.”

Pensioen
De voormalig DNB-bestuurder vindt ook dat de kloof tussen de verwachting van de consument en de werkelijkheid de grootste bedreiging is voor het pensioenstelsel: “Het was beter geweest als we beter hadden verteld dat er onzekerheden in het pensioen zitten. Nu is er de mythe van garantie ontstaan.”

Afgelopen zaterdag stond er ook een afscheidsinterview met Kellermann in het FD. Daarin spreekt ze vooral over de noodzaak om in te grijpen in de pensioenen.

Reageer op dit artikel