nieuws

Rabobank: woningmarkt blijft aantrekken in 2015

Financiële planning

De Nederlandse koopwoningmarkt zal in 2015 zich verder verbeteren, is de verwachting van Rabobank. De versobering van de schenkingsvrijstelling en de starterslening zullen volgens het Kwartaalbericht Woningmarkt geen remmend effect hebben

Rabobank: woningmarkt blijft aantrekken in 2015

Rabobank stelt dat het aantal verkochte woningen toe gaat nemen en de huizenprijzen gematigd zullen stijgen. De verwachting van de bank is dat het aantal transacties volgend jaar tussen de 145.000 en 165.000 zal liggen en dat de huizenprijzen met 1,5% tot 3,5% zullen stijgen ten opzichte van 2014. In dit jaar is de verwachting dat het aantal verkochte woningen uitkomt op 145 duizend en de gemiddelde huizenprijs met 1% stijgt ten opzichte van het gemiddelde van 2013.

 Volgens Rabobanks woningmarkteconoom Pieter van Dalen wegen de positieve signalen zwaarder dan de negatieve. “Dit economische herstel, het hogere consumentenvertrouwen, de lage hypotheekrente en het forse aantal verkochte nieuwbouwwoningen hebben in onze ogen een sterker effect op de woningmarkt dan negatieve factoren als de beëindiging of versobering van stimuleringsmaatregelen, de onderwater­problematiek en de kredietbeperkende maatregelen.”

Hypotheekrente
Van Dalen spreekt zich ook uit over de hypotheekrente: “De hypotheektarieven zijn sinds medio 2011 fors gedaald naar historisch lage percentages. Wij verwachten dit en volgend jaar geen sterke stijging hiervan. Mocht dit toch het geval zijn, dan maakt de specifieke Nederlandse situatie een grote toename van betaalbaarheidsproblemen voor huishoudens onwaarschijnlijk. Dat komt onder andere door de hypotheekrenteaftrek, de gewoonte van huishoudens om de rente lang vast te zetten en het gebruik van een hogere toetsrente bij korte rentevast perioden.”

Reageer op dit artikel