nieuws

Jongeren overwegen koopwoning te verlaten

Financiële planning

Jongeren overwegen koopwoning te verlaten

Vanwege hoge woonlasten overweegt een gedeelte van de jonge huizenbezitters (tussen de 18 en 24 jaar) hun koopwoning te verlaten. Ruim een op de tien van deze groep heeft al een betalingsachterstand op de hypotheek en denkt na over een huurwoning.

BNP Paribas deed onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlandse huizenbezitters en achterhaalde de problemen bij jongeren. Een op de drie zou bang zijn om noodgedwongen hun huis kwijt te raken. Daarom overweegt bijna een op de vijf jongeren om te verhuizen, omdat de woonlasten te veel worden. De helft van die groep zou zelfs naar een huurhuis willen gaan. In sommige gevallen lopen de woonlasten op tot wel 40% van het inkomen.

Cees de Jong, algemeen directeur van BNP Paribas Cardif, roept de financiële sector op om de starters op de woningmarkt te helpen: “Een kwart van de jonge huizenbezitters krijgt nu hulp bij de financiën. Meestal van een familielid of kennis. Gezien de zorgen die ze hebben, is dit een groep die ook door de financiële sector meer geholpen moet worden om zaken op orde te krijgen. Niet alleen voor nu, maar ook voor het veiligstellen van hun toekomst.”

Reageer op dit artikel