nieuws

NVM: ‘Herstel woningmarkt zet door’

Financiële planning

Het eind vorig jaar ingezette herstel van de woningmarkt zet ook in het derde kwartaal van dit jaar door, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van de kwartaalcijfers. Het aantal door NVM verkochte woningen in het derde kwartaal (29.015) ligt op hetzelfde niveau als het vorige kwartaal.

NVM: ‘Herstel woningmarkt zet door’

“Een mooi aantal”, vindt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Zeker als je in ogenschouw neemt dat het derde kwartaal wegens de zomervakanties het altijd slechter doet dan het tweede kwartaal.” De prijzen van de gemiddeld verkochte woningen daalden wel licht, met 0,3%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op € 214.000. Hukker: “De prijzen stabiliseren, ondanks de lichte daling in het derde kwartaal. Maar inmiddels ligt de gemiddelde verkoopprijs wél bijna 4% hoger dan een jaar geleden.”

Stabilisatie
De NVM spreekt de verwachting uit dat de prijzen de komende tijd zullen stabiliseren. De vereniging concludeert dat de prijzen van verkochte woningen intussen voor alle woningtypen hoger liggen dan in het derde kwartaal van 2013, Vrijstaande woningen zijn 2,2% duurder geworden, tussenwoningen 2,5%, hoekwoningen 5,1% en appartementen 5,8%. Hoewel de woningprijs intussen stabiliseert, laat het aantal transacties weer een stijgende lijn zien.

Hukker is dan ook positief over de vooruitzichten op de korte termijn: “Je ziet een verdere verbetering van de concurrentiepositie van koophuizen ten opzichte van huurwoningen. Verschillende factoren zijn daar debet aan. Allereerst neemt de economische groei volgend jaar verder toe. En na jaren van crisis gaat de koopkracht van mensen weer wat omhoog. Ook het consumentenvertrouwen groeit gestaag. Dit, gecombineerd met de historisch lage hypotheekrente, de gedaalde woningprijzen en de stijgende huurlasten, leidt tot een steeds betere betaalbaarheid van koopwoningen en een flinke daling van de netto-maandlasten van huizenbezitters. De gemiddelde koopwoning concurreert zelfs met de sociale huurwoning.”

Reageer op dit artikel