nieuws

Hamers (ING): Politiek ontmoedigt aflossen hypotheek

Financiële planning

Nieuwe plannen van de Haagse politiek zijn nadelig voor consumenten die vervroegd hun hypotheek af willen lossen. Dat zegt Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING, in gesprek met het FD en BNR. Het gaat hem om de plannen voor een extra hoge buffereis voor Nederlandse banken.

Hamers (ING): Politiek ontmoedigt aflossen hypotheek

Minister Dijsselbloem pleit voor een leverage ratio van 4% ten opzichte van de 3% die Europese banken als vereiste kennen. Hamers: “Als die eis er komt, kan dit nadelig zijn voor klanten. Dan is er bijvoorbeeld geen prikkel meer voor klanten om hun hypotheek eerder af te lossen. De rente die ze betalen gaat dan niet meer omlaag. Bij de leverage ratio speelt risico geen rol. Dat betekent dat we minder onderscheid in de prijs kunnen maken.” Dat houdt volgens Hamers in dat het voor de prijs van een hypotheek niet uitmaakt of die hypotheek 80% of 100% van de woningwaarde bedraagt, terwijl er wel verschillende risico’s zijn.

Staatsschuld
Hamers zei ook dat hij verwacht nog dit jaar de laatste staatssteun (een bedrag van € 1,025 mld) van ING af te lossen. “We wachten nog de uitslag van de grote balanstest van de Europese Centrale Bank af. Daarna zijn we van plan de procedure in gang te zetten voor terugbetaling.”

Reageer op dit artikel