nieuws

VEH en NVM positief over maatregelen woningmarkt

Financiële planning

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn over het algemeen positief over de maatregelen die het kabinet neemt om het herstel van de woningmarkt te steunen.

VEH en NVM positief over maatregelen woningmarkt

VEH en NVM zijn blij dat de periode waarin de rente op restschulden aftrekbaar is, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Zo kunnen meer huishoudens doorstromen naar een passende woning, zegt NVM.

Het kabinet heeft de tijdelijke maatregel van het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten (van 21% naar 6%) voor een verbouwing van een woning met een half jaar verlengd, tot 1 juli 2015.

Daarnaast heeft een huiseigenaar ook in 2015 recht op renteaftrek voor zijn te koop staande, lege woning in het jaar waarin de woning te koop is gezet en de drie jaar daarna. Verder heeft een huiseigenaar die zijn woning tijdelijk verhuurt weer recht op renteaftrek zodra de verhuur eindigt. Beide regelingen worden permanent.

Minder blij is VEH met de bestaande restschuldfinancieringen. De vereniging pleit ervoor dat banken ook bij deze financieringen de aflostermijn verlengen van tien naar vijftien jaar.

NVM betreurt het dat de tijdelijke schenkregeling niet wordt verlengd. Tot het einde van dit jaar kunnen bijvoorbeeld ouders hun kinderen € 100.000 belastingvrij schenken voor het aankopen, verbouwen of aflossen van een woning. Vanaf 1 januari gaat dit bedrag weer terug naar € 50.000.

Knelpunten
NVM-voorzitter Ger Hukker benadrukt dat er nog wel grote knelpunten zijn waarvoor oplossingen gezocht moeten worden, met name op het gebied van financiering. Hukker: “Niet alleen de woningmarkt, maar ook de samenleving is sterk veranderd en bepaalde trends zetten ook door. Zo vergt de snelle flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpassingen in het hypotheekbeleid, om aansluiting te houden op de moderne samenleving. Politiek, banken en toezichthouders zullen hierop samen met de markt en maatschappelijke vertegenwoordigers snel antwoorden moeten vinden, om de woningmarkt ook echt meer structureel weer op de rails te krijgen.”

Reageer op dit artikel