nieuws

FFP: ‘Geen financieel plan bij scheiding’

Financiële planning

Slechts 15% van de samenwonenden heeft een financieel plan gemaakt, blijkt uit onderzoek onder 501 samenwonenden door de Federatie van Financieel Planners (FFP). In geval van scheidingen kan zo’n plan teleurstellingen voorkomen, stelt de FFP.

FFP: ‘Geen financieel plan bij scheiding’

FFP-directeur Bert Sonneveld: “Het is schrikbarend dat de meerderheid van de samenwonenden geen financieel plan heeft. Ook is gebleken dat meer dan de helft geen pensioen opbouwt. Onze ervaring is dat het uiteindelijk veel geld, verdriet en gedoe scheelt als je van te voren afspraken maakt en deze afspraken vast laat leggen.”

Scheiding
Vooral in het geval van een scheiding kan een financieel plan soelaas bieden. Sonneveld: “Een financieel plan biedt in veel gevallen rust en duidelijkheid. Vooral wanneer samenwonenden uit elkaar gaan, voorkomt een financieel plan teleurstellingen. In een financieel plan worden afspraken opgenomen over onder andere de woning, pensioen en betalingen.” Vooral in samenstelling is zo’n plan belangrijk, zegt Sonneveld. “Eén of beide ouders hebben eerder een relatie met kinderen gehad, ze hebben misschien nog schulden uit een eerdere hypotheek en betalen wellicht alimentatie. Om maar enkele voorbeelden te noemen die het ingewikkelder maken.”

Bureau D&O stipte deze zomer al aan dat er voor financieel adviseurs kansen liggen op het gebied van financieel advies bij een scheiding.

Reageer op dit artikel