nieuws

VEH: ‘Lagere hypotheekrente verdubbelt winst voor banken’

Financiële planning

Volgens de Vereniging Eigen Huis profiteren vooral banken van de de huidige gunstige hypotheekrente. Volgens de vereniging hebben banken door deze rente hun winstmarge het afgelopen halfjaar ‘bijna ongemerkt’ weten te verdubbelen.

VEH: ‘Lagere hypotheekrente verdubbelt winst voor banken’

De Eigen Huis Rentebarometer van de vereniging berekende dat de winstmarge voor de banken tussen oktober 2013 en mei 2014 van 0,4% verdubbelde tot 0,8%. “Voor de populaire 10-jaars vaste rente gold in mei zelfs een extra winstmarge van 1,05 procentpunt. Hierdoor betalen consumenten bij het afsluiten of herzien van een hypotheek van € 200.000 maandelijks € 175 bruto rente te veel”, schrijft VEH.

Marktaandeel
VEH schrijft de toenemende winstmarge toe aan het feit dat banken hebben gezegd niet hun marktaandeel. VEH vindt dat op de Nederlandse markt al jaren geen gezonde concurrentie meer is en heeft daarom minister Dijsselbloem aangeschreven om de toetredingsbarrières voor buitenlandse geldverstrekkers aan te pakken. Meer concurrentie leidt volgens VEH tot een daling van de winstmarges.

Reageer op dit artikel