nieuws

Helft beleggers is ondanks provisieverbod onwetend over kosten

Financiële planning

De helft van de beleggers weet niet welk bedrag zij jaarlijks aan kosten betalen, blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 477 beleggers. Wel geeft 80% van hen aan op de hoogte te zijn van het provisieverbod bij beleggen.

Helft beleggers is ondanks provisieverbod onwetend over kosten

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel beleggers de jaarlijkse kosten onderschat. Een kwart van hen schaalt deze in op minder dan 2%. Vooral beleggers via vermogensbeheer zijn minder op de hoogte van het provisieverbod of weten niet wat het verbod van hen betekent. De AFM schrijft: “Het is goed mogelijk dat het provisieverbod de kosten van de dienstverlening inzichtelijker heeft gemaakt, maar dat de belegger nog steeds onvoldoende bewust is van alle kosten die bij beleggen komen kijken.”

Kostenstijging
Twee derde van de ondervraagden zegt het kostenoverzicht terug te kunnen vinden, een derde heeft een factuur van de beleggingsdienstverlener gekregen. Na het bekijken van de rekening zegt 44% een kostenstijging te ervaren, tegenover 20% die een daling ziet. Tim Mortelmans, hoofd toezicht van de AFM: “Het is goed om te realiseren dat dit niet (altijd) betekent dat de kosten omhoog zijn gegaan. Voorheen betaalden beleggers ook al voor deze dienstverlening, maar waren de kosten verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct en waren daarmee voor een groot deel onzichtbaar.”

Beleggersprofiel
Naast de cijfers over de kosten die beleggers maken, gaf de AFM ook enkele cijfers omtrent het beleggersprofiel. Zo bleek dat drie op de vijf beleggers zelfstandig belegt en dat ditzelfde deel in beleggingsfondsen belegt. Ruim 50% doet dit in aandelen. Een vijfde van de beleggers heeft een portefeuille van minder dan € 5.000, terwijl 9% meer dan € 100.000 heeft.

Reageer op dit artikel