nieuws

Consumentenbond: ‘Compensatieregelingen woekerpolissen volstrekt ontoereikend’

Financiële planning

Consumentenbond: ‘Compensatieregelingen woekerpolissen volstrekt ontoereikend’

Woekerpolisgedupeerden die zelf de strijd aangaan met hun verzekeraar krijgen vaak veel hogere schadevergoedingen dan de compensatie op grond van de collectieve regelingen op basis van de Wabeke-norm, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in de Geldgids van september. Vaak alleen op voorwaarde dat ze hun mond erover houden, meldt de bond.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Deze vertrouwelijke schikkingen maken pijnlijk duidelijk dat de collectieve compensatieregelingen van verzekeraars volstrekt ontoereikend zijn. Consumenten moeten ook nog eens eerst zelf in actie komen en hun verzekeraar onder druk zetten. En beloven om te zwijgen. Daarmee wekken verzekeraars de indruk dat ze deze consumenten de mond willen snoeren.”

In de Geldgids komen acht gedupeerde verzekerden aan het woorden. Vier gedupeerden kwamen niet in aanmerking voor collectieve regeling, maar ontvingen uiteindelijk wel een schikking van € 5.000 tot € 10.000, meldt de Consumentenbond. Als voorbeelden noemt de Geldgids individuele schikkingen met ASR en Nationale-Nederlanden. ASR bood een gedupeerde in eerste instantie € 1.500 compensatie, waarna de verzekeraar uiteindelijk € 32.000 uitkeerde. Een klant van Nationale Nederlanden kreeg uiteindelijk 100 keer meer dan de verzekeraar in eerste instantie bood: € 27.000 in plaats van € 270.

Advies
“Voor gedupeerde consumenten die een wat groter geldbedrag in hun beleggingsverzekering hebben gestopt, kan het verstandig zijn om zelf met hun verzekeraar te onderhandelen over een hogere schadevergoeding, al dan niet met hulp van een gespecialiseerde adviseur,” adviseert de consumentenorganisatie. Een andere mogelijkheid voor gedupeerden is aansluiting zoeken bij een organisatie die een collectieve woekerpolisclaimprocedure voert, aldus de Consumentenbond.

Reageer op dit artikel