nieuws

‘Bereidstellingsprovisie’ meest onbekende term in hypothekenland

Financiële planning

Ruim 40% van de Nederlanders met een hypotheek is niet of slecht bekend met de terminologie op het gebied van hypotheken. Uit onderzoek van De Hypotheker onder 1.000 mensen blijkt dat ‘bereidstellingsprovisie’ het meest onbekende begrip is.

‘Bereidstellingsprovisie’ meest onbekende term in hypothekenland

55% van de ondervraagden heeft nog nooit van het woord ‘bereidstellingsprovisie’ gehoord: 25% kent de term wel, maar heeft geen idee wat het betekent. De term ‘bereidstellingsprovisie’ wordt op de voet gevolgd door ‘splitsingsakte’: 23% weet niet wat deze term betekent en 38% heeft er nog nooit van gehoord. Als nummer drie op de lijst van tien meest onbekende hypotheektermen staat de bijleenregeling. Ruim 28% kent deze term wel, maar tast in het duister over de precieze betekenis. Daarnaast weet 32% niet van het bestaan af.

Top 10 meest onbekende hypotheektermen
1. Bereidstellingsprovisie
2. Splitsingsakte
3. Bijleenregeling
4. Lineaire hypotheek
5. Bouwrente
6. Depotrekening
7. Eigenwoningforfait
8. Annuïteitenhypotheek
9. Overbruggingskrediet
10. Bankgarantie

Op de website van De Hypotheker worden de tien begrippen die in het onderzoek als meest onbekend naar voren zijn gekomen toegelicht voor de consument.

De adviesketen is daarnaast gestart met de Nationale Hypotheekhulplijn, waar mensen tot november via WhatsApp hun vragen over onduidelijke hypotheektermen kwijt kunnen. En via Facebook kunnen consumenten via de actie ‘Bedenk een beter woord’  een alternatief insturen voor de top 10 meest onbekende termen.

Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard onder 1.000 Nederlanders die een hypotheek hebben of van plan zijn om binnen één jaar een hypotheek af te sluiten/te herzien.

Reageer op dit artikel